Visa Waiver este un program al guvernului american care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în Statele Unite, maximum 90 de zile, pentru turism, afaceri sau pentru tranzit, fără nevoia de a obține o viză.
Durbin, numărul doi în eșalonul conducerii democrate din Senat, și Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului, au vizitat România în urmă cu o lună, înainte de a redacta proiectul de lege.
Acesta este descris de ambasadorul român la Washington drept „cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primește din partea Statelor Unite”.
„Proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA și al României, de a face pași concreți în această direcție. Nu în ultimul rând, inițiativa senatorilor americani arată susținerea și încrederea de care se bucură România ca partener și aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, citat în comunicatul de presă.
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver. Până acum însă, România nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În acest moment, este la un procent de 17%.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziția românilor care vor să aplice pentru viza turistică de SUA un pliant online cu pașii de urmat. Instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este foarte important ca oamenii să nu aplice pentru viză, dacă nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA și explicate în pliant, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.
De asemenea, autoritățile americane au invitat guvernul român să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane.
România, Bulgaria şi Cipru sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu sunt incluse în programul Visa Waiver.