Liderul de la Casa Albă va încheia vineri Summitul Democrației, o dezbatere cu zeci de lideri din întreaga lume, insistând asupra importanței presei independente, a integrității alegerilor și a luptei pentru contracararea regimurilor autoritare.
În prima zi a summitului, joi, Biden a anunțat un plan de 424 de milioane de dolari pentru susținerea presei independente și a luptei anticorupție din întreaga lume.
Liderul de la Casa Albă a avertizat totodată că democrația înregistrează un regres în toate colțurile globului, un fapt susținut de mai multe studii.
În jur de 80 de lideri ai lumii, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au participat în prima zi a conferinței virtuale, mulți cu mesaje preînregistrate.
Dar Rusia și China nu au primit invitație. Iar din UE, singura țară lăsată pe dinafară a fost Ungaria, un semnal deosebit de dur pentru guvernul lui Viktor Orban, acuzat de derapaje democratice.
Biden a admis în discursul său că printre țările în care democrația este în regres se află inclusiv SUA.
De la alegerile din noiembrie 2020, drepturile electorale din mai multe state americane se află sub atacul legislatorilor republicani, dar în unele cazuri și ale celor democrați, scrie The Guardian.
Președintele american a fost de altfel criticat în propria țară că organizează un summit internațional dedicat democrației, în vreme ce nu face suficiente lucruri pentru a combate declinul democratic din SUA.
Noi acuzații pentru Washington ar putea veni și de la susținătorii lui Julian Assange, după decizia justiției britanice care l-a adus pe fondatorul Wikileaks mai aproape de o extrădare în SUA, unde riscă o pedeapsă mare cu închisoarea.
Bani pentru presa independentă și pentru lupta anticorupție
Banii promiși de americani vor merge pentru susținerea drepturilor civile, acolo unde acestea sunt amenințate. O parte din sumă va ajunge la presa independentă, în locurile unde aceasta se află sub atac, printr-un fond care va fi administrat de „experți media internaționali”, potrivit The Guardian.
Iar Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională va institui un fond pentru a-i ajuta financiar pe jurnaliștii atacați cu procese care îi împiedică să își desfășoare munca.
O altă direcție vizată este combaterea corupției. Agenția americană va derula o serie de proiecte de monitorizare și combatere a rețelelor de corupție și de protejare a avertizorilor de integritate, a societății civile și a celor care luptă împotriva corupției.
Fără invitații la summit
Rusia și China s-au arătat nemulțumite de excluderea de la summit.
Faptul că SUA îşi atribuie dreptul să definească „care este o «ţară democratică» şi care nu este eligibilă pentru acest statut” relevă o „mentalitate de Război Rece”, au scris la sfârşitul lunii noiembrie într-un editorial comun ambasadorii rus şi chinez în SUA, Anatoli Antonov, respectiv Qin Gang, notează AFP.
Apoi, invitarea Taiwanului a scandalizat Beijingul, care consideră insula drept provincie chineză, chiar dacă nu o controlează.
O absență notabilă a fost cea a Ungariei, singurul stat UE care nu a primit invitație la summit, într-un moment în care Budapesta este criticată pentru derapajele democratice și pentru atacurile la adresa presei independente.
De aceea, ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a catalogat reuniunea drept un eveniment politic unde nu au fost invitați țările ai căror lideri au avut o relație bună cu Donald Trump.
Turcia lui Recep Tayyip Erdogan nu a primit nici ea invitație, în schimb au fost invitate Pakistanul, Filipinele și Brazilia, motiv pentru care lista participanților a stârnit multe discuții.
În cele din urmă, nici Pakistanul nu a participat, fără să ofere explicații, deși surse de la Islamabad au precizat că motivul ar fi excluderea Chinei.