Propunerea pentru „compensații financiare” pentru familiile afectate a fost făcută de către Colin Kahl, subsecretar al Pentagonului pentru politici de apărare, într-o întâlnire online cu Steven Kwon, preşedintele unui ONG la care era angajată una din victime, Ezmarai Ahmadi. Nu se știe despre ce sumă ar fi vorba.
De asemenea, responsabilul american le-a oferit acestora să se mute în Statele Unite, „dacă sunt interesați”.
El a subliniat că „atacul a fost o eroare tragică, iar Ezmarai Ahmadi şi ceilalţi care au fost ucişi au fost victime nevinovate, care nu aveau nimic să-şi reproşeze şi nu erau afiliate la SI-K sau unor ameninţări pentru forţele americane”.
Au crezut că are explozibil, dar era doar apă
La 29 august, casa familiei lui Emal Ahmai a fost confundată cu o casă conspirativă ISIS-K, filiala regională a ISIS activă în Afganistan și Pakistan. Atacul a fost lansat după o monitorizare de 36 de ore, iar mașina lui Ahmadi a fost urmărită timp de 8 ore.
Ahmadi și alți bărbați au fost filmați încărcând containere în mașini, iar autoritățile au crezut că recipientele conțin explozivi. Ulterior, s-a dovedit că ele conțineau apă, provizii pentru familie, iar şoferul, un tată de familie, nu avea nicio legătură cu jihadiştii. În urma bombei care a explodat în curtea sa, fratele lui Emal, Zemari, fiica Malika și alte opt rude, dintre care șase copii, au pierit.
Cu trei zile înainte, cel puţin 170 de persoane, printre care trei cetățeni britanici și 13 militari americani, au fost ucişi în atacul terorist de lângă aeroportul din Kabul, după ce un sinucigaș s-a detonat în mulțime.
La 17 septembrie, armata americană a recunoscut o „greșeală oribilă”.
Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a prezentat „sincere condoleanţe” şi „scuzele sale”, însă apropiaţii civililor afgani ucişi au considerat atunci „insuficiente” scuzele Washingtonului.