”Suntem fericiţi să anunţăm că Ambasada Statelor Unite la Havana va începe reluarea limitată a anumitor servicii de vize pentru migranţi, în cadrul unei extinderi treptate a serviciilor Ambasadei”, a anunţat, în limba spaniolă, pentru presă, Timothy Zúñiga-Brown, însărcinatul cu afaceri al SUA, la Havana.

Extinderea acestor servicii, în paralel cu o creștere a numărului de diplomaţi americani pe insulă vizează o ”facilitare a angajamentului diplomatic faţă de societatea civilă (cubaneză) şi o prestare mai largă de servicii consulare”, a anunţat el.

”Serviciile vizelor pentru migranţi sunt o cale sigură şi legală de reunificare a familiilor” despărţite în Cuba şi Statele Unite, a subliniat el.

Anunțul vine în contexul în care, din cauza pandemiei şi a unei însăpriri a sancţiunilor americane față de Cuba, țara este greu lovită de cea mai gravă criză economică din ultimii 30 de ani. Din acest motiv, mulți cubanezi încearcă să emigreze cu orice preţ, unii pe mare, iar majoritatea prin America Centală, până la frontiera Statelor Unite ale Americii.

Faptul că Donald Trump a închis consulatul, în 2017, nu a făcut decât să complice situația migranților.

Decizia venită de la Casa Albă a fost luată din cauza unor presupuse probleme de sănătate: migrene, vertij și tulburări de vedere, supranumite ”Sindromul Havana”, care au afectat diplomaţi aflaţi în post, pe insula comunistă.

Pentru cubanezi, obţinerea unei vize pentru SUA presupune deplasarea într-o ţară terţă, pe propria cheltuială, pentru a cere actele necesare migrației.

”În timp ce lucrăm să atingem acest obiectiv, Ambasada de la Georgetown, în Guyana, va continua să fie principalul loc de soluţionare a cererilor de viză ale migranţilor cubanezi”, a anunţat diplomatul american.

 
 

Urmărește-ne pe Google News