Deși F-22A rămâne foarte capabil, progresele tehnologice și nevoile de apărare în schimbare au determinat Forțele Aeriene să regândească ceea ce este necesar pentru superioritatea aeriană în anii 2030 și după. Această resetare are ca scop integrarea noilor tehnologii care nu erau disponibile la începutul programului în anii 2010, asigurând că NGAD poate domina amenințările emergente din partea Rusiei și Chinei.

Cum trebuie sa fie următorul avion de luptă

Dezvoltarea programului NGAD a fost marcată de un progres lent, dar acum se află într-un moment critic, deoarece Forțele Aeriene caută să clarifice ce își doresc cu adevărat de la următorul avion de luptă.

Potrivit generalului Jim Slife, șeful adjunct al statului major al Forțelor Aeriene, serviciul își pune două întrebări-cheie:

  • cum să obțină superioritatea aeriană în medii contestate
  • cum să construiască un avion de luptă de generație a șasea cu echipaj.

Aceste întrebări vor ajuta la redefinirea obiectivelor programului și la stabilirea direcției pentru dezvoltările viitoare.

O rază mai mare de acțiune, mai multe arme și senzori avansați

NGAD nu va fi doar un alt avion de luptă avansat; va fi o „familie de sisteme.” Aceasta include atât un avion de luptă cu echipaj, cât și un grup de drone autonome cunoscute sub numele de Collaborative Combat Aircraft (CCA).

Fiecare avion NGAD va controla probabil între una și cinci dintre aceste drone, care vor fi echipate cu senzori, bruiaj și rachete. Aceste CCA vor acționa ca multiplicatori de forță, extinzând capacitățile avionului cu echipaj prin creșterea razei de acțiune, puterii de foc și eficacității operaționale, minimizând în același timp riscul uman.

Din punct de vedere tehnologic, NGAD este de așteptat să depășească avioanele din generația actuală:

  • printr-o rază mai mare de acțiune, mai multe arme și senzori avansați.
  • va include capacități de stealth de bandă largă, cu toate aspectele acoperite, pentru a rămâne eficient în spații aeriene extrem de contestate.
  • combinația dintre avioanele cu echipaj și CCA alimentate de AI va permite NGAD să angajeze simultan mai mulți adversari, cu o precizie mai mare, folosind atât capacitățile umane, cât și cele tehnologice pentru a menține dominația aeriană.

Inteligența artificială și avantajul noilor tehnologii

Dincolo de detaliile tehnice, Forțele Aeriene caută să profite de noile tehnologii care nu erau disponibile atunci când au fost stabilite cerințele inițiale ale NGAD. AI este una dintre cele mai evidente domenii de dezvoltare, dar Forțele Aeriene explorează probabil și tehnologii clasificate, precum lasere ofensive și defensive și noi avansuri în stealth.

Aceste inovații ar putea revoluționa modul în care operează viitoarele avioane de luptă, făcând NGAD mai capabil decât orice se află în prezent în serviciu, explică Popular Mechanics.

Urmărește-ne pe Google News