Într-un comunicat, Departamentul de Apărare al SUA a declarat că perspectiva ca avioanele să plece de la bază ca „să zboare în spațiul aerian ucrainean care este contestat de Rusia ridică îngrijorări serioase pentru întreaga alianță NATO”.
„Vom continua să ne consultăm cu Polonia și cu ceilalți aliați ai noștri din NATO cu privire la această problemă și la provocările logistice dificile pe care le prezintă, dar nu credem că propunerea Poloniei este una sustenabilă”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.
Polonia are 28 dintre avioanele de război din epoca sovietică și a fost în negocieri cu administrația Biden pentru un acord tripartit în care Varșovia ar da avioanele Ucrainei, cu condiția ca SUA să ofere forțelor aeriene poloneze avioane de luptă mai noi.
„Polonia solicită Statelor Unite să ne furnizeze aeronave uzate cu capacități operaționale corespunzătoare”, a spus ministerul de externe, Zbigniew Rau. „Polonia este pregătită să stabilească imediat condițiile de cumpărare a avioanelor”.
Rau a cerut celorlalți aliați NATO cu avioane MiG-29 – o referire la Slovacia și Bulgaria – „să acționeze în același sens”. Predându-le SUA, Polonia spera să atenueze riscul de represalii directe din partea Rusiei.
Cu toate acestea, subsecretarul de stat al SUA pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că anunțul Poloniei a luat Washingtonul prin surprindere, numind-o „o mișcare surpriză a polonezilor”.
„Din cunoștințele mele, nu am a fost consultați în prealabil că intenționează să ne dea aceste avioane”, a declarat Nuland în fața Congresului. „Aștept cu nerăbdare când se termină această audiere să mă întorc la biroul meu și să văd cum vom răspunde la această propunere a lor de a ne oferi avioanele”.
Ideea de a dona Ucrainei avioane de război vechi a fost ridicată pe 27 februarie de înalt reprezentantul UE pentru politică externă și de securitate, Josep Borrell. Acest anunț i-a enervat pe oficialii polonezi, care au spus că Varșovia nu a fost consultată în mod corespunzător cu privire la o mișcare care ar putea expune țara la riscuri.
Ministerul rus al Apărării nu a abordat problema în mod direct, dar a avertizat că orice țară care oferă spații aeriene pentru avioanele de război ucrainene care au fost folosite ulterior împotriva rușilor va fi considerată de Moscova ca fiind implicată în conflict.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina