Ministrul indian de externe S. Jaishankar a anunţat joi că reuniunea G20 a miniştrilor de externe nu a reuşit să ajungă la un consens pentru a emite o declaraţie comună din cauza „opiniilor diferite” cu privire la conflictul Rusia-Ucraina. Aceeași soartă a avut și o întrevedere G20 de săptămâna trecută, la care au participat miniștrii de finanțe.

În prima întâlnire majoră a G20 desfășurată la New Delhi, țările au reușit să ajungă la un consens cu privire la probleme, de la combaterea terorismului la bănci multilaterale la împărțirea globală a competențelor.

„Au fost probleme și au fost îngrijorări legate de conflictul Rusia-Ucraina. Am obținut un document comun construit pe cea mai mare parte a problemelor, dar diferite părți au avut opinii diferite pe mai multe subiecte”, a declarat Jaishankar la o conferință de presă, potrivit CNN.

Prima întâlnire Blinken-Lavrov de la izbucnirea războiului

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că reuniunea a fost afectată de „războiul neprovocat și nejustificat” al Rusiei, în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că a „îngropat” un acord care să permită exporturile ucrainene de cereale.

Antony Blinken și Serghei Lavrov au vorbit mai puțin de 10 minute în marja reuniunii G20 de astăzi de la Delhi, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat al SUA, citat de The Guardian.

Blinken i-a reiterat lui Lavrov că Washingtonul este pregătit să susțină Ucraina atâta timp cât este nevoie, a spus oficialul, în ceea ce este prima lor conversație individuală în persoană de după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

India nu a luat poziție privind războiul

Reuniunea din Delhi reprezintă un moment rar în care miniștrii de externe din SUA, Rusia și China se află față în față. Un fost diplomat indian a declarat pentru BBC că India va trebui să „facă ceva special” pentru a-i face să treacă cu vederea diferențele dintre ele în legătură cu războiul.

„Ne întâlnim într-un moment al diviziunilor globale profunde”, a transmis premierul indian Narendra Modi miniștrilor reuniți la Delhi, îndemnând delegații să găsească puncte comun de dialog.

„După ani de progres, riscăm astăzi să regresăm la obiectivele de dezvoltare durabilă. Multe țări în curs de dezvoltare se luptă cu datorii nesustenabile în timp ce încearcă să asigure securitatea alimentară și energetică”, a spus el.

India a rezistat presiunii și și-a continuat strategia de a nu critica direct Rusia, care este cel mai mare furnizor de arme al Indiei. De altfel, s-a abținut în mod regulat de la votul asupra rezoluțiilor ONU de condamnare a războiului din Ucraina, inclusiv la votul organizat la Adunarea Generală a ONU săptămâna trecută.

De asemenea, India și-a apărat decizia de a-și crește importurile de petrol din Rusia, spunând că trebuie să se ocupe de nevoile a peste un miliard de oameni.

G20, care include cele mai bogate 19 națiuni din lume și Uniunea Europeană, reprezintă 85% din producția economică globală și două treimi din populația sa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News