De asemenea, 64 de companii din Bulgaria, controlate de cei trei, au fost adăugate pe lista de sancțiuni a Statelor Unite, tot pentru acuzații de corupție.
Departamentul Trezoreriei din SUA a informat, miercuri, într-un comunicat că aceasta este cea mai importantă acţiune a Washingtonului împotriva corupţiei din Bulgaria de până acum. Premierul bulgar interimar Stefan Ianev a declarat că a fost informat telefonic despre decizie de subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.
Primul de pe lista de sancțiuni este Vasil Krumov Bojkov, de 64 de ani. El
este acuzat că a plănuit să creeze un canal prin care liderii ruşi să influenţeze guvernul bulgar. Bojkov, un magnat al jocurilor de noroc şi unul dintre cei mai bogaţi bulgari, fost patron al echipei de fotbal Levski Sofia, a fugit din ţară în 2020 pentru a scăpa de inculparea pentru extorcare de fonduri, fraudă fiscală şi trafic de influenţă, printre altele. El neagă că ar fi comis aceste infracţiuni şi se află în prezent în Dubai.
Potrivit presei din Republica Moldova, este un apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc care este de asemenea fugar pentru a scăpat de acuzațiile aduse la Chișinău.
Pe listă se mai află Delian Peevski, în vârstă de 40 de ani, un om de afaceri bulgar, fost mogul media şi fost parlamentar. În Bulgaria este perceput drept un personaj influent în rândul sistemului judiciar şi al elitelor politice din Bulgaria. În 2013, Delian Peevski fusese propus la șefia serviciilor secrete, dar în cele din urmă numirea sa a fost anulată în parlament.
Într-o tentativă de a domoli protestele antiguvernamentale împotriva corupţiei de vara trecută, premierul de atunci, Boiko Borisov, a demis trei miniştri pentru a pune capăt acuzaţiilor că aceştia au colaborat cu Peevski.
Cel de-al treilea este Ilko Dimitrov Jeliazkov, un fost oficial guvernamental.
„Corupţia nu doar îi lipseşte pe cetăţeni de resurse, ea poate eroda instituţiile menite să-i protejeze. Această desemnare în baza programului de sancţiuni global Magniţki arată că suntem angajaţi să combatem corupţia oriunde ar fi”, a declarat în comunicat Andrea Gacki, director al Biroului pentru controlul bunurilor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei.
Potrivit Transparency International, Bulgaria este cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Ţara a fost criticată în repetate rânduri de Comisia Europeană pentru că nu a reuşit să elimine corupţia şi că nu a trimis niciun funcţionar guvernamental de rang înalt după gratii pentru corupţie.