John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, a ținut un briefing de presă cu reporterii la bordul aeronavei Air Force One și a fost întrebat despre aceste acuzații aduse Israelului. Tel Aviv-ul a negat anterior că folosește fosfor alb, despre care criticii spun că expune civilii la riscul de rănire gravă și pe termen lung și că este interzisă utilizarea acestuia în zonele civile.
Kirby a declarat că administrația Biden va ridica această problemă în fața guvernului israelian: „Am văzut relatările, suntem cu siguranță îngrijorați de acest lucru. Vom pune întrebări și vom încerca să aflăm mai multe”.
„Este important de reamintit că fosforul alb are o utilitate militară legitimă în ceea ce privește iluminarea și reducerea fumului pentru a ascunde mișcările”, a adăugat Kirby.
„Și, în mod evident, de fiecare dată când furnizăm articole precum fosforul alb unei alte armate, ne așteptăm ca acestea să fie utilizate în conformitate cu aceste scopuri legitime și cu legea conflictului armat”, a punctat reprezentantul Casei Albe.
Ce este fosforul alb
Fosforul alb este o substanță chimică solidă ceroasă care se aprinde instantaneu la contactul cu oxigenul.
Acesta se lipește de suprafețe precum pielea și hainele și poate provoca răni grave.
Substanțele chimice rămase în corp pot afecta organele interne și chiar provoca moartea.
The Washington Post a scris că Israelul a folosit fosfor alb în Liban
Informația a apărut pentru prima dată în prestigioasa publicație americană The Washington Post (WP), care a scris că cel puțin nouă civili au fost răniți în incident.
Cel puțin trei persoane au fost transportate la spital.
Articolul, bazat pe o anchetă pe care ziarul a efectuat-o la fața locului, precizează că proiectilele care conțineau materialul incendiar au fost folosite pe 16 octombrie în satul de frontieră Dheira.
WP a mai scris că a găsit rămășițele a trei obuze de artilerie de 155 de milimetri trase în Dheira, sat din sudul Libanului.
Publicația americană a adăugat că cel puțin patru case au fost incinerate.
Amnesty International a precizat pentru ziar că incidentul ar trebui investigat ca o crimă de război, în timp ce directorul executiv al Human Rights Watch a declarat că articolul ar trebui luat suficient de în serios pentru a „reevalua ajutorul militar american acordat Israelului”.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas