UPDATE 14.34: După ce un oficial de la Casa Albă a spus că Trump va retrage SUA din acordul de la Paris, liderul de la Casa Albă a reacționat printr-un mesaj pe Twitter. „Voi anunța decizia privind acordul de la Paris în următoarele zile. Să facem America măreață din nou”, a scris președintele american.


Donald Trump, care anterior a afirmat că nu crede în schimbările climatice, va înfuria partenerii SUA cu această decizie. Anterior, ipoteza ca Donald Trump să ia această decizie a fost întâmpinată cu proteste, în special din partea oamenilor de știință. Anunțul nu a fost făcut oficial, însă, dacă se retrage, SUA ar fi în aceași ligă cu țări precum Siria și Nicaragua, țări care nu au semnat acordul de la Paris, potrivit Reuters.

Acordul, asupra căruia au ajuns aproape 200 de ţări, la Paris, în 2015, intenţionează să limiteze încălzirea globală, pe de o parte prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi de alte gaze rezultate din arderea combustibililor fosili. În baza pactului, SUA trebuiau să reducă emisiile cu 26% – 28% până în 2025, faţă de nivelul din 2005.

Potrivit Axios, detaliile retragerii sunt puse la punct de o echipă din care face parte administratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), Scott Pruitt. Deocamdată, sunt luate în calcul două variante: o retragere oficială, ce ar putea dura trei ani, sau renunţarea la tratatul ONU pe care se bazează acordul, ceea ce ar fi mai rapid, dar mai extreme.

Subiectul a fost discutat săptămâna trecută în cadrul summitului G7. Cu toate acestea, liderii celor mai puternice 7 economii ale lumii nu au putut ajunge la o înțelegere privind aplicarea Tratatul de la Paris privind schimbările climatice, deoarece Donald Trump încă nu luase o decizie în acest subiect. El anunțase că va lua o decizie în această săptămână.

Emmanuel Macron a încercat să îl convingă să susțină acordul, care este considerat una dintre cele mai mari reușite din timpul mandatului precedesorului său, Francois Hollande. Cei doi lideri ar fi discutat despre acest subiect și în timpul întâlnirii bilaterale pe care au avut-o în marja reuniunii NATO de la Bruxelles.

Decizia de retragere luată de Trump ar fi fost influenţată de o scrisoare din partea a 22 de senatori republicani, inclusive liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell. Fostul preşedinte Barack Obama, care a contribuit la negocierea acordului, a salutat tratatul în cursul unei deplasări în Europa, luna aceasta.

Ce prevede acordul de la Paris

Acordul de la Paris este un acord global privind schimbările climatice la care s-a ajuns la 12 decembrie 2015 la Paris. Acordul prezintă un plan de acțiune pentru limitarea încălzirii globale „mult sub” 2 °C, începând cu 2020.

Principalele prevederi ale acordului pentru climă:

  • limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră cât mai curând posibil
  • temperaturile medii globale să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius
  • progresul implementării acordului să fie evaluat la fiecare 5 ani
  • finanţare în valoare de 100 de miliarde dolari anual pentru ţările în curs de dezvoltare

Ce se va întâmpla cu acordul după retragerea SUA

SUA se află pe locul doi pe lista țărilor după emisiile de dioxid de carbon, în spatele Chinei. Susținătorii acordului de la Paris și-au exprimat anterior îngrijorarea că retragerea SUA ar putea determina alte țări să renunțe la angajamentele luate în lupta privind schimbările climatice sau chiar să se retragă.

Canada, Uniunea Europeană și China au afirmat însă că vor păstra angajamentele luate la Paris, chiar dacă SUA se retrag. Totodată, India ar urma să respecte și ea în continuare acordul.

Ce înseamnă retragerea SUA din acordul de la Paris

Retragerea SUA din acordul de la Paris înseamnă că nivelul emisiilor va fi unul și mai îngrijorător, având în vedere că țara este al doilea cel mai mare poluant cu dioxid de carbon.

În timpul campaniei electorale, dar și anterior, Donald Trump a pus de multe ori sub semnul întrebări încălzirea globală. El a denunţat încălzirea climatică drept o farsă “pusă la cale de China” și a declarat că vrea să anuleze plăţile către programele ONU de încălzire climatică. De asemenea, el a spus că vrea să elimine limitele pentru producţia de cărbune şi să retragă ţara din Acordul de la Paris.

De altfel, recent, Donald Trump a eliminat un regulament care-i obliga pe oficiali să considere impactul asupra mediului înconjurător înainte de a lua o decizie în Statele Unite. El a semnat un nou ordin executiv la Agenția de Protecție a Mediului (EPA), care reduce punerea în aplicare reglementărilor guvernamentale de protecția mediului, pentru a aloca mai multor importanță locurilor de muncă din industrii poluante.

Într-o încercare de a explica ce s-ar întâmpla cu planeta după retragerea SUA din acordul de la Paris, jurnaliștii de la Associated Press au stat de vorbă cu mai mulți oameni de știință și experți în schimbările climatice.

Aceștia au subliniat că decizia va înrăutăți situația care este deja îngrijorător de gravă. În plus, această decizie va face mai grea încercarea de a ține sub control temperatura medie globală.

Potrivit unor calcule, retragerea SUA va duce la creșterea emisiilor de dioxid carbon cu trei miliarde de tone de dioxid de carbon. Acest lucru va grăbi topirea ghețarilor, va crește nivelul mărilor și a oceanelor și va aduce vreme mai extremă.

Un expert a făcut un calcul privind cel mai pesimist scenariu: ce se va întâmpla dacă SUA nu reduce emisiile, însă celelalte țări vor respecta angajamentele. Potrivit acestui scenariu, poluarea din SUA va duce la creșterea temperaturii medie globale cu 0,3 grade Celsius, până la sfârșitul secolului.

Oamenii de știință au însă păreri împărțite pe acest subiect. Mulți consideră că este puțin probabil ca SUA să nu reducă emisiile, având în vedere dezvoltarea energiei regenerabile. Astfel, efectul ar fi unul mai mic. Alții spun, însă, că efectul va fi unul mai mare, căci alte țări vor putea să aleagă aceeași țară precum SUA.

Totodată, decizia lui Trump de a retrage țara din acordul de la Paris ar putea să facă mult mai dificil angajamentul care prevedea ca temperaturile medii globale să nu crească cu mai mult de 2 grade Celsius.

 

Urmărește-ne pe Google News