Acest lucru este deosebit de important deoarece prăbușirea sistemului bancar ar putea duce la căderea Autorității Palestiniene, creând un vid de putere. În aceste condiții, Cisiordania ar fi aruncată în haos și conflictul din regiune s-ar exacerba.

Ministrul de finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, un ultranaționalist antipalestinian, a luat multe măsuri în ultimii doi ani pentru a slăbi Autoritatea Palestiniană, ca parte a ideologiei sale de anexare a Cisiordaniei.

Hamas este un „avantaj”

În trecut, Smotrich a descris Autoritatea Palestiniană drept o amenințare la adresa Israelului și a afirmat că Hamas este un avantaj, deoarece sprijinul pentru grup divizează puterea de guvernare a palestinienilor și reduce șansele de creare a unui stat palestinian.

Funcțiile pe care Smotrich le deține, cea de ministru de finanțe și cea de ministru în cadrul Ministerului Apărării, responsabil cu afacerile civile din Cisiordania, îi conferă o influență semnificativă asupra politicii guvernului israelian față de palestinienii din teritoriul ocupat.

Smotrich are puterea de a autoriza băncile israeliene să efectueze tranzacții financiare cu băncile palestiniene, fără riscul de a fi acuzate de spălare de bani și finanțare a terorismului.

Fără această aprobare, băncile palestiniene ar fi izolate de sistemul financiar israelian și ar intra în colaps.
În iunie, Smotrich a amenințat că nu va prelungi autorizația pentru băncile israeliene care lucrează cu băncile palestiniene.

Amenințarea i-a permis să îl preseze pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să aprobe mii de noi unități locative în coloniile evreiești din Cisiordania ocupată.

În schimb, Smotrich a prelungit autorizația bancară cu patru luni, în loc de un an, așa cum au făcut predecesorii săi.

Autorizația expiră la 31 octombrie

Autorizația de corespondență bancară va expira la 31 octombrie, iar SUA și mulți dintre aliații săi sunt îngrijorați că Smotrich nu o va prelungi, au declarat oficiali americani.

În timpul unei întâlniri a oficialilor din trezorerie și finanțe ale guvernele țărilor G7, SUA și-au exprimat îngrijorarea cu privire la Smotrich și băncile palestiniene, a declarat unul dintre oficialii participanți.

Acesta a declarat că SUA au avertizat că, în cazul în care băncile palestiniene sunt izolate de băncile israeliene, acest lucru ar putea destabiliza în mod semnificativ Cisiordania și ar crea o escaladare violentă care s-ar revărsa asupra Israelului.

Cisiordania s-ar transforma într-o „economie a banilor lichizi” de care ar putea beneficia organizațiile teroriste care folosesc în mare parte cash pentru a opera, a declarat oficialul G7.

Acesta a adăugat că, dacă forțele de securitate ale Autorității Palestiniene ar fi slăbite și mai mult, acestea nu ar mai fi capabile să lupte împotriva terorismului.

Un colaps ar fi devastator

Un colaps al sistemului bancar ar fi devastator pentru întreaga societate palestiniană și ar reduce accesul civililor palestinieni la alimente și servicii de bază.

În săptămânile care au urmat întâlnirii, administrația Biden și aliații săi din G7 și-au exprimat îngrijorarea față de guvernul israelian și au subliniat pericolele unei astfel de situații pentru securitatea Israelului, a declarat un oficial american.

Statele Unite au luat în considerare sancționarea lui Smotrich pentru acțiunile sale destabilizatoare din Cisiordania.

În același timp, mesajul a fost transmis ministrului israelian de externe, Israel Katz, ministrului pentru afaceri strategice, Ron Dermer, și lui Netanyahu însuși.

Înainte de termenul-limită din octombrie, Smotrich a impus măsuri care se concentrează pe o revizuire de către o terță parte a sistemului bancar palestinian, ca o condiție pentru prelungirea autorizației cu un an.

Dar administrația Biden și aliații săi din G7 sunt îngrijorați că, atunci când termenul-limită se apropie și condițiile lui Smotrich sunt îndeplinite, acesta va veni cu „noi cereri care nu vor avea nimic de-a face cu sistemul bancar, ci cu extinderea coloniilor” în Cisiordania, a spus un oficial G7.

„Scopul nostru este să arătăm clar că un astfel de comportament nu pune în pericol doar stabilitatea în Cisiordania, ci și securitatea Israelului”, a spus oficialul.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News