Noul pachet de sancțiuni a fost impus împotriva instituțiilor financiare ruse, dar și împotriva unor persoane din anturajul liderilor ruși, precum fiicele președintelui Vladimir Putin și soția și fiica ministrului său de externe, Serghei Lavrov.
„Astăzi intensificăm dramatic șocul financiar prin impunerea unor sancțiuni de blocare totală asupra celei mai mari instituții financiare din Rusia, Sberbank, și a celei mai mari bănci private, Alfa Bank”, a declarat un înalt oficial al administrației americane, în cadrul unui briefing de presă, potrivit CNN.
Sberbank deține aproape o treime din totalul activelor sectorului bancar rusesc, a explicat acesta, adăugând că SUA a blocat acum complet „mai mult de două treimi din sectorul bancar rusesc”.
În al doilea rând, înaltul oficial a anunțat, „în aliniere cu G7 și UE, o interdicție asupra noilor investiții în Rusia”. Aceasta va fi pusă în aplicare printr-un ordin executiv semnat de președintele american Joe Biden.
Totodată, administrația americană aplică sancțiuni complete împotriva elitelor ruse, inclusiv împotriva fiicelor adulte ale lui Vladimir Putin, Maria Putina și Katerina Tihonova, soției și fiicei ministrului de externe Serghei Lavrov și membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei, inclusiv împotriva fostului președinte și premier al Rusiei Dmitri Medvedev și prim-ministrului Mihail Mishustin.
SUA au sancționat deja peste 140 de oligarhi și membri ai familiilor acestora și peste 400 de oficiali guvernamentali ruși, a precizat oficialul de rang înalt.
Mai mult, SUA vor aplica sancțiuni de blocare totală asupra unor importante întreprinderi de stat critice din Rusia, care vor fi anunțate joi de către Departamentul Trezoreriei. Oficialul a menționat, de asemenea, anunțul de marți, potrivit căruia Departamentul Trezoreriei a blocat Rusia să mai poată efectua plăți ale datoriei folosind dolari depuși în băncile americane.
Înaltul oficial a remarcat efectul paralizant al măsurilor americane asupra economiei rusești, impuse după ce Moscova a invadat Ucraina.
„Se estimează că PIB-ul Rusiei va scădea cu două cifre în acest an. Doar șocul economic din acest an este proiectat de FMI (Fondul Monetar Internațional, n.r.) să anuleze câștigurile economice din ultimii 15 ani”, a declarat oficialul.
Întrebat despre eficiența sancțiunilor în a pune capăt războiului lui Putin în Ucraina, înaltul oficial a încercat să sublinieze efectul pe care acestea îl au asupra vieții în Rusia și a spus că liderul de la Kremlin va trebui în cele din urmă să dea socoteală poporului său.
„Chiar și un autocrat ca Putin are un contract social cu poporul rus. El le-a luat libertatea în schimbul promisiunii de stabilitate și, prin urmare, nu le oferă stabilitate”, a arătat oficialul american.
„Întrebarea nu este: Ce putem face și când va avea efect? Eu cred că este: Care este finalul jocului pentru Putin? Pentru ce joacă el?”, a adăugat oficialul. „Acest lucru devine foarte clar un eșec pentru el și la un moment dat va trebui să recunoască această realitate”, a conchis acesta.
Ulterior, președintele american Joe Biden a precizat, într-un mesaj pe Tweeter, că ultimele sancțiuni americane sunt legate de atrocitățile de la Bucha.
Și Marea Britanie anunță noi sanțiuni, „cele mai dure de până acum”
La rândul ei, Marea Britanie a anunțat miercuri că se coordonează cu SUA în ceea ce privește înghețarea activelor Sberbank și Credit Bank din Moscova, că a interzis toate investițiile noi în Rusia și că s-a angajat să renunțe la toate importurile de cărbune și petrol rusesc până la sfârșitul anului, urmând ca următoarele sancțiuni să vizeze importurile de gaz rusesc, potrivit The Guardian.
Importurile de produse rusești din fier și oțel vor fi interzise în Regatul Unit, iar alți opt oligarhi au fost adăugați pe lista de sancțiuni.
Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că pachetul curpinde „unele dintre cele mai dure sancțiuni de până acum”.
„Ultimul nostru val de măsuri va pune capăt importurilor de energie rusească din Marea Britanie și va sancționa și mai multe persoane și întreprinderi, decimând mașina de război a lui (Vladimir) Putin. Împreună cu aliații noștri, arătăm membrilor elitei ruse că nu se pot spăla pe mâini de atrocitățile comise la ordinul lui Putin. Nu ne vom opri până când Ucraina nu va învinge”, a afirmat Liz Truss.
Știrea inițială: SUA și Uniunea Europeană urmează să impună miercuri, 6 aprilie, sancțiuni suplimentare Rusiei, ca răspuns la acuzațiile Ucrainei conform cărora trupele ruse au comis crime de război în orașul Bucha, informează CNN.
Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că SUA vor interzice noi investiții în Rusia și vor aplica noi sancțiuni instituțiilor financiare ruse, precum și oficialilor de la Kremlin și familiile acestora.
Potrivit Wall Street Journal, Washingtonul are în vedere sancțiuni împotriva celor două fiice ale lui Putin și împotriva Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, şi Alfa Bank, un alt mare creditor.
Președintele rus Vladimir Putin, 69 de ani, are două fiice cu fosta sa soţie Liudmila, pe Maria şi Ekaterina, născute în 1985 şi 1986.
UE va analiza miercuri planurile pentru un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului, care include interzicerea importurilor de cărbune rusesc și împiedicarea majorității navelor deținute sau operate de ruși să folosească porturile Uniunii.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!