Este al doilea exercițiu al celor doi aliați de după lansarea rachetei balistice nord-coreene de marți dimineață. Inițial, SUA și Coreea de Sud au răspuns gestului Phenianului printr-un exercițiu de bombardament de precizie, la care a participat un avion de luptă sud-coreean F-15K care a tras două muniții aer-sol într-o țintă virtuală dintr-un poligon.
În cel de-al doilea exercițiu, cel de miercuri dimineață, au fost folosite patru rachete ATACMS. Este vorba despre rachete sol-sol care pot zbura în jur de 320 de kilometri.
John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice de la Casa Albă, a explicat că scopul lansării a fost acela de a demonstra că SUA și aliații au „capacități militare pregătite să răspundă provocărilor din partea Nordului”.
„Nu este prima dată când facem asta ca răspuns la provocările din partea Nordului pentru a ne asigura că ne putem demonstra propriile capacități”, a declarat Kirby, la CNN, adăugând că se dorește denuclearizarea Peninsulei Coreene, însă liderul de la Phenian, Kim Jong-un, „nu a arătat că se îndreaptă în această direcție”.
„Sincer, el se mișcă în direcția opusă, continuând să efectueze aceste teste cu rachete care sunt încălcări ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate”, a mai spus oficialul american.
De asemenea, marți, SUA și Japonia au venit cu un răspuns comun la lansarea rachetei balistice nord-coreene, printr-un exercițiu cu avioane de luptă ale Corpului Marin al SUA și al Forței de autoapărare aeriană a Japoniei care au zburat deasupra Mării Japoniei.
Racheta balistică lansată de Phenian a parcurs 4.500 km înainte de a cădea în Oceanul Pacific, suficient de departe pentru a lovi insula americană Guam, dacă ar urma o altă traiectorie. Aceasta a fost prima lansare de rachetă nord-coreeană pe deasupra Japoniei din 2017.
Foto: EPA