Statele Unite şi Marea Britanie au emis o alertă comună privind atacurile unei grupări de hackeri, care ar fi susţinută de Rusia. Atacurile cibernetice ar avea ca scop acţiuni de spionaj şi furt de proprietate intelectuală, precum şi alte activităţi, pentru „a pune bazele pentru viitoare operaţiuni ofensive”.
Potrivit autorităţilor americane, hackerii au accesat sisteme mai largi din sfere de organizaţii – de la furnizori de servicii de internet până la companii ce oferă servicii precum energie, transport sau sănătate. În raportul care însoţeşte alerta, SUA nu specifică ţările care au fost afectate, însă precizează că în 2015 au fost primite primele informaţii despre aceste atacuri.
Moscova nu a răspuns imediat acestor acuzaţii, însă ambasada Rusiei la Londra a respins aceste informaţii, susţinând că sunt un nou exemplu „al politici provocatoare împotriva Rusiei”. Noile acuzaţii vin după ce, la începutul anului, ţările occidentale au acuzat Rusia că se află în spatle mai multor atacuri cibernetice.
Mai precis, în februarie, SUA, Marea Britanie şi alte ţări au acuzat că Moscova a lansat atacul cibernetic NotPetya, care, în iunie 2017, a dat peste cap infrastructura vitală a Ucrainei şi a cauzat pagube de miliarde d edolari în Europa, Asia şi American. Virusul a fost considerat „cel mai distructiv şi costisitor din istorie”.