Agențiile federale de sănătate au cerut marți suspendarea vaccinării cu serul produs de Johnson & Johnson, după ce șase persoane vaccinate au dezvoltat cheaguri de sânge la două săptămâni după injecție, scrie New York Times.
Today FDA and @CDCgov issued a statement regarding the Johnson & Johnson #COVID19 vaccine. We are recommending a pause in the use of this vaccine out of an abundance of caution.
— U.S. FDA (@US_FDA) April 13, 2021
Toate cele șase persoane sunt femei cu vârste între 18 și 48 de ani. Una dintre aceste femei a murit, iar o a doua a fost internată în stare critică, au anunțat oficialii americani.
O comisie a Centrului pentru Combaterea Bolilor din SUA (CDC) se va întâlni miercuri pentru o analiză a situației, iar FDA va derula la rândul ei o anchetă.
„Până când acest proces se va termina, recomandăm o pauză în folosirea vaccinului, dintr-un exces de precauție”, au declarat doctorul Anne Schuchat, director adjunct al CDC, și doctorul Peter Marks, director al Centrului pentru Cercetare și Evaluare Biologică al FDA, într-un comunicat.
Aproape șapte milioane de persoane din SUA au primit până acum vaccinul cu o singură doză dezvoltat de Johnson & Johnson și în jur de nouă milioane de doze au fost livrate către state, potrivit datelor oficiale.
Johnson & Johnson a început, luni, să livreze vaccinul său anti-COVID și către ţările membre ale Uniunii Europene, au anunţat atât compania americană, cât şi oficiali ai UE. În România, primele doze vor ajunge joi, 15 aprilie.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu, primele doze de vaccin anti-COVID produs de compania americană Johnson & Johnson vor sosi în România pe 15 aprilie și vor fi distribuite în principal către cabinetele medicilor de familie și centrele mobile de vaccinare.
Cheagurile de sânge după vaccinarea cu Johnson & Johnson, analizate și de EMA
Săptămâna trecută, și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) anunțase deja că a început să examineze rapoarte legate de apariția unor cheaguri de sânge la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea ser aprobat în UE.
Concret, este vorba despre patru cazuri de cheaguri de sânge asociate cu trombocitopenie, adică niveluri scăzute de trombocite în sânge (trombocitele ajută sângele să se coaguleze), după imunizarea cu vaccinul dezvoltat de compania americană.
Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză și poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia.
Al patrulea ser anti-COVID aprobat în Uniunea Europeană de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), vaccinul J&J este în prezent administrat doar în SUA şi Africa de Sud, dar a fost aprobat şi în Canada.
Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.
Precedentul AstraZeneca
Problemele legate de serul Johnson & Johnson vin după cele ale vaccinului AstraZeneca, dezvoltat pe baza unei tehnologii similare – și diferite față de cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager – Pfizer/BioNTech și Moderna.
Agenția europeană a recunoscut săptămâna trecută o posibilă legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca și cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobișnuite, asociate cu trombocite scăzute în sânge”. Acestea sunt trecute acum în prospect ca „efecte secundare foarte rare”.
Atât EMA, cât și autoritățile sanitare britanice – dar și cele române – spun că „beneficiile” acestui vaccin „depășesc cu mult riscurile”.
În vreme ce unele țări, printre care Germania sau Olanda, au recomandat ca serul AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor vârstnice, alte state membre, inclusiv România, au decis să folosească în continuare vaccinul pentru toate grupele de vârstă.