Guvernul american nu încearcă o schimbare de regim în Coreea de Nord, spune secretarul de stat, pe fondul escaladării tensiunilor în Asia de Est. „Nu suntem dușmanul vostru”, a declarat Rex Tillerson, adăugând că Statele Unite doresc un dialog.
Un senator republican a declarat că Donald Trump i-a în considerare opțiunea unui război cu Coreea de Nord, după ce Phenianul susține că ultimul său test cu rachete indică faptul că ar putea atinge coasta de vest a SUA și chiar dincolo de ea.
„Nu căutăm o schimbare de regim, nu căutăm prăbușirea regimului, nu căutăm o reunificare accelerată a peninsulei, nu căutăm o scuză pentru a trimite armata noastră la nord de paralela 38”, a spus Tillerson, Referindu-se la granița dintre cele două Corei.
Citește și: “Psihiatria“ din Sănătate obligă un copil bolnav de cancer să urce în avion, deși va muri în timpul zborului
„Noi nu suntem dușmanul vostru, nu suntem o amenințare pentru voi, dar dacă voi reprezentați o amenințare pentru noi, trebuie să răspundem”, a mai spus secretarul de stat.
Al doilea test al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), care a fost sărbătorit vineri de liderul nord-coreean Kim Jong-un, a fost cel mai recent exercițiu care a intrat în contradicție cu sancțiunile ONU.
Cele mai recente teste cu rachete cu rază lungă de au adâncit îngrijorarea legată de amenințarea Phenianului față de continentul american și au întărit hotărârea americanilor de a preveni un eventual atac.
Pentagonul și-a actualizat opțiunile militare, dar în același timp spune că o confruntare ar fi catastrofală. În acest context, Tillerson a repetat că SUA nu căuta schimbarea regimului de la Phenian și a declarat că scopul Washingtonului este dialogul, dar doar în condițiile în care Coreea de Nord renunță la programul său nuclear. Phenianul a refuzat categoric astfel de termeni.
Strategia, a spus Tillerson, este o campanie susținută de presiune economică pașnică, dar intensificată. Dar, având în vedere progresele tehnologice balistice demonstrate de recentele teste ICBM, există îndoieli din ce în ce mai mari că denuclearizarea este o posibilitate realistă.
În contextul în care președintele Trump a criticat în mod repetat China, care împărtășește o graniță terestră cu Coreea de Nord și este aliatul său economic cel mai apropiat, că nu a făcut suficient pentru a opri programul de arme al Phenianului, Tillerson a avut o abordare mai diplomatică: ”Doar nord-coreeni sunt vinovați pentru această situație”.
Senatorul republican Lindsey Graham a spus că Trump i-a spus că va exista un război între cele două țări dacă Phenian va continua să dezvolte armament care să țintească teriroriul Statelor Unite. „Mi-a spus asta și eu îl cred”, a spus Graham despre conversațiile sale cu președintele într-un interviu acordat programului NBC Today. „Dacă va fi un război pentru a-i opri, va fi acolo. Dacă mii de oameni mor, vor muri acolo, nu vor muri aici. Mi-a spus asta în față”, a declarat senatorul republican.
În ciuda testelor în curs de desfășurare, majoritatea experților consideră că Phenianul nu are încă capacitatea de a minimaliza o bombă nucleară astfel încât să se potrivească într-o rachetă cu rază lungă de acțiune și să se asigure că este protejată până își atinge ținta.
De asemenea, unii experții susțin că multe dintre rachetele Coreei de Nord nu pot atinge cu precizie ținte. Alții, însă, cred că, în ritmul în care se află, Phenianul poate depăși aceste provocări și poate dezvolta în următorii cinci până la zece ani o armă nucleară care ar putea lovi SUA.
Citește și: Internat de urgență! Fostul portar al Generației de aur a făcut criză la mare