De ani de zile, Statele Unite insistă că Peninsula Crimeea – anexată ilegal de Rusia în 2014 – este încă parte a Ucrainei. Cu toate acestea, administrația Biden a evitat să ofere Kievului armele de care are nevoie pentru a lovi ținte de pe acest teritoriu, de unde Rusia își lansează propriile atacuri.

Acum, această rezistență a Washingtonului începe să cedeze, scrie New York Times.

După luni întregi de discuții cu oficialii ucraineni, administrația Biden începe în cele din urmă să admită că Kievul ar putea avea nevoie de forța necesară pentru a lovi Crimeea, chiar dacă o astfel de decizie ar crește riscul de escaladare a războiului, au dezvăluit mai mulți oficiali americani care au vorbit sub protecția anonimatului.

Ar fi o decizie majoră, ținând cont că peninsula găzduiește zeci de mii de soldați ruși și numeroase baze militare, care susțin practic efortul de război.

Oficialii Casei Albe insistă că nu există nicio schimbare de poziție. Crimeea, spun ei, aparține Ucrainei.

„Am spus pe tot parcursul războiului că Crimeea aparține Ucrainei, iar Ucraina are dreptul de a se apăra și de a-și apăra teritoriul suveran în granițele sale recunoscute la nivel internațional”, a declarat Adrienne Watson, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Cum a evoluat filosofia americană

În trecut, oficialii americani au pus la îndoială utilitatea unor atacuri asupra Crimeei, argumentând că armata de la Kiev are deocamdată ținte mai bune în altă parte pe câmpul de luptă.

Dar administrația Biden a ajuns să considere că, dacă armata ucraineană poate arăta Rusiei că este capabilă să conteste controlul asupra Crimeei, acest lucru ar consolida poziția Kievului în orice negocieri viitoare.

Noul mod de gândire cu privire la Crimeea arată cât de departe au ajuns oficialii administrației Biden de la începutul invaziei, când erau chiar reticenți să admită public că furnizau Kievului rachete antiaeriene Stinger.

Pe parcursul conflictului, Statele Unite și aliații săi din NATO au renunțat constant la tabuurile autoimpuse, trecând de la furnizarea de rachete Javelin și Stinger la sisteme avansate de rachete, sisteme de apărare antiaeriană Patriot, vehicule blindate de luptă și chiar unele tancuri occidentale.

Acum însă, notează New York Times, administrația Biden ia în calcul una dintre cele mai îndrăznețe mișcări.

Biden nu este încă pregătit să ofere Ucrainei rachete cu rază lungă

Important, președintele Biden nu este încă pregătit să ofere Ucrainei sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune de care Kievul ar avea nevoie pentru a ataca bazele rusești din peninsulă. Și asta, deși Kievul a oferit multe argumente pentru acest scenariu.

Oficialii ucraineni au insistat mult timp asupra faptului că Crimeea este o țintă importantă pentru atacurile lor și că presiunea militară continuă asupra bazelor rusești de acolo este o componentă semnificativă a strategiei lor.

Liderii militari ucraineni au discutat, de asemenea, cu oficialii americani despre importanța creșterii presiunii asupra trupelor din Crimeea, care sprijină operațiunile militare din alte părți ale Ucrainei.

Într-adevăr, cu flota Mării Negre de la Sevastopol, o bază aeriană majoră, posturi de comandă și centre logistice care sprijină operațiunile rusești din sudul Ucrainei, peninsula reprezintă un punct de interes major în planurile de luptă ale Kievului.

Întreruperea „podului terestru” dintre Crimeea și Rusia

Ce presupune, atunci, planul discutat luat în calcul de Washington?

Concret, scrie cotidianul american, oficialii SUA discută cu omologii lor ucraineni despre posibila utilizare a armelor furnizate, de la sistemele de rachete HIMARS la vehiculele de luptă Bradley (care urmează să sosească), pentru a ataca „podul terestru” care leagă Crimeea de Rusia prin orașele ocupate Melitopol și Mariupol.

Prin decizia de a livra aproximativ 50 de blindate de luptă Bradley Ucrainei, administrația Biden va oferi Kievului posibilitatea de a trece la ofensivă – inclusiv vizând Crimeea.

Frederick B. Hodges, general locotenent în retragere și fost comandant de top al armatei americane în Europa, a declarat că, în următoarele luni, vehiculele Bradley ar putea fi folosite de trupele ucrainene în tentativa de a rupe acel pod terestru.

„Ucraina ar putea folosi vehiculele Bradley pentru a deplasa forțele pe drumurile principale, cum ar fi M14, care leagă Herson, Melitopol și Mariupol”, a observat și Seth G. Jones, vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

„Orice infanterie ucraineană care avansează prin aceste zone se va confrunta cu un tir semnificativ din partea pozițiilor rusești, iar vehiculele Bradley oferă o putere de foc utilă și protecție pentru trupe”, a spus acesta

Vehiculele Bradley, împreună cu tancurile britanice și vehiculele blindate de luptă pe care Franța și Germania au fost de acord să le trimită, ar putea fi avangarda unei forțe pe care Ucraina ar putea să o folosească într-o contraofensivă în această iarnă sau primăvară, spun analiștii guvernamentali și independenți.

„Credem că acum este momentul potrivit pentru a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina”, a declarat marți ministrul britanic de externe, James Cleverly, aflat într-o vizită la Washington. „Nu putem permite ca acest lucru să se prelungească și să devină un fel de impas de tipul celui din timpul Primului Război Mondial”, a adăugat el.

Zaporojie, una dintre ținte

Ministerul britanic al Apărării a avertizat săptămâna trecută că, în ultimele săptămâni, Rusia și-a consolidat fortificațiile defensive în centrul Zaporojie, o provincie din sudul Ucrainei, în apropierea podului terestru, unde Rusia menține o forță importantă.

Dacă Ucraina se concentrează pe recuperarea acestei provincii, atunci atacurile preliminare ar putea include lovirea unor ținte din Crimeea, aflată în apropiere.

„Un avans major al Ucrainei în Zaporojie ar pune serios la îndoială viabilitatea podului terestru al Rusiei”, a arătat evaluarea britanică.

Ucraina dispune, de asemenea, de sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune HIMARS, furnizate de americani. Odată cu recucerirea anul trecut a orașului Herson, din sudul țării, liniile înaintate ucrainene le pot folosi acum pentru a lovi principalele rute de aprovizionare care ies din Crimeea, a declarat un oficial militar american într-un interviu.

„Fără Crimeea, totul se prăbușește”

Vineri, comandanții americani și ucraineni de rang înalt se vor întâlni în Germania pentru a pune la punct un nou plan ofensiv, a declarat un alt oficial american de rang înalt pentru New York Times.

Reuniunea, a spus oficialul, are menirea de a alinia planurile de luptă ale Ucrainei cu tipurile de arme și de muniții cu care contribuie aliații NATO.

Aliații vor trebui să ia o decizie privind livrarea de tancuri principale de luptă, și toți ochii se îndreaptă spre Germania.

În același timp, oficialii ucraineni se tem că țara lor nu poate supraviețui unui conflict prelungit pe ani de zile, în timp ce Rusia continuă să lovească orașele și infrastructura civilă.

Prin urmare, ei susțin că nu văd altă soluție decât să țintească Crimeea și să o pună în pericol, a declarat pentru New York Times un oficial american de rang înalt, menționând că această problemă a fost abordată în cadrul unor alte reuniuni recente la nivel înalt la Casa Albă.

În ciuda armamentului suplimentar livrat, administrația Biden nu crede că Ucraina poate cuceri militar Crimeea – și, într-adevăr, există încă îngrijorări că o astfel de mișcare l-ar putea determina pe Putin să escaladeze războiul.

Dar, au spus oficialii, Rusia trebuie să creadă că Crimeea este în pericol, în perspectiva unor eventuale negocieri.

Prin demonstrarea capacității de a lovi peninsula, spun oficialii americani, Ucraina ar putea arăta că controlul rusesc nu este încă solid. De asemenea, administrația Biden crede că lovirea pozițiilor din spatele frontului ar putea afecta capacitatea Moscovei de a-și susține linia frontului.

„Fără Crimeea, totul se prăbușește”, a declarat Evelyn Farkas, principalul oficial al Pentagonului pentru Ucraina în timpul administrației Obama.

Cum va reacționa Putin?

La schimbarea modului de gândire al americanilor contribuie și atenuarea temerilor că lovirea Crimeei l-ar determina pe Putin să folosească o armă nucleară tactică, spun oficialii.

În timp ce atacurile ucrainene în interiorul Rusiei provoacă încă îngrijorări în rândul oficialilor americani, reacția Moscovei la operațiunile speciale ucrainene periodice, inclusiv la loviturile ocazionale din Crimeea, a fost totuși temperată.

„Există mai multă claritate în ceea ce privește toleranța lor față de aceste atacuri”, a declarat Dara Massicot, cercetătoare în domeniul politicilor la RAND Corporation. „Crimeea a fost deja lovită de multe ori fără o escaladare masivă din partea Kremlinului”, a spus ea.

Cu toate acestea, Putin și publicul rus consideră că peninsula este parte din Rusia, astfel că loviturile de acolo ar putea consolida sprijinul rusesc pentru război.

La rândul lor, oficialii americani admit că nu știu cum va reacționa Putin dacă Ucraina va ataca Crimeea folosind arme furnizate de americani.

Massicot a declarat că niciunul dintre cele câteva atacuri ale Ucrainei asupra Crimeei de până acum nu a amenințat controlul Rusiei asupra peninsulei.

„Așa că s-ar putea să nu fie un test exact al hotărârii Rusiei în acest sens”, a spus ea, citată de New York Times.

O primă reacție la un astfel de scenariu a venit deja joi de la omul lui Putin. Chestionat pe tema dezvăluirilor New York Times cu privire la armele pe care SUA ar fi dispuse să le ofere Kievului, acesta a vorbit din nou despre escaladarea războiului.

„Acest lucru ar escalada conflictul la un alt nivel care nu va fi de bun augur pentru securitatea europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 
 

Urmărește-ne pe Google News