Liderii NATO și SUA au dat indicii despre o schimbare permanentă a poziției forțelor europene, ca răspuns la invazia Rusiei, cu un posibil anunț în acest sens la summitul NATO de la Madrid de luna viitoare. Acest lucru ar menține efectivul de 100.000 de trupe în regiune, de acum înainte.
Cifrele ar putea crește temporar dacă NATO va desfășura mai multe exerciții militare în regiune, iar SUA ar putea adăuga baze suplimentare în Europa dacă mediul de securitate se va schimba, au adăugat oficialii.
Planurile sunt luate în considerare după întâlnirea de joi a șefilor militari ai NATO, de la Bruxelles, au spus oficialii. Liderii miltiari vor fac recomandările unei reuniuni a miniștrilor apărării NATO, planificată pentru iunie, iar liderii NATO, inclusiv președintele Joe Biden, se vor întâlni la Madrid la sfârșitul acelei luni.
SUA și-au consolidat poziția de forță în Europa de la aproximativ 60.000 de soldați, înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, la aproximativ 100.000 acum, adăugând trupe și mijloace militare în țările de pe flancul estic al Europei pentru a sprijini NATO și pentru a descuraja și mai mult Rusia.
SUA au contribuit cu mii de soldați la Forța de răspuns a NATO, care a fost activată pentru prima dată în istoria NATO, în această primăvară.
În aprilie, președintele Statului Major Comun, generalul Mark Milley, le-a spus membrilor Congresului că sprijină crearea unor baze permanente americane în Europa de Est, ca răspuns la atacul Rusiei asupra Ucrainei.
Părerea lui Miley este că trupele americane de la acele baze ar putea face serviciu prin rotație. El a spus că nu crede că SUA trebuie să staționeze permanent pentru a crea un efect de descurajare eficient.
Cu toate acestea, Pentagonul a anunțat recent înlocuirea soldaților aflați în rotație, semnalând că prezența crescută a SUA va fi menținută pentru o perioadă mai mare de timp. Pentagonul a anunțat că aproximativ 10.500 de militari americani vor fi dislocați în Europa, în următoarele săptămâni și luni pentru a înlocui forțele prezente acolo.
Pe lângă reuniunile mai mari ale NATO, generalul Milley s-a întâlnit săptămâna aceasta cu lideri militari din Franța, Germania, Italia și Regatul Unit, precum și din Finlanda și Suedia, potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major comun, colonelul Dave Butler.
Pe măsură ce Suedia și Finlanda sunt tot mai aproape de aderarea la NATO, oficialii americani nu cred că vor fi necesare forțe suplimentare, decât dacă Rusia reprezintă brusc o amenințare pentru cele două țări nordice.
Dacă Rusia și-ar muta armamentul sau ar face amenințări serioase cu privire la înaintarea facilităților miltiare către cele două țări, s-ar putea ca postura forței să fie reevaluată, au spus oficialii.
Suedia și Finlanda și-au exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea lor în perioada intermediară după ce și-au depus cererile de aderare, solicitând anumitor aliați NATO sprijin suplimentar de securitate pe perioada acesui proces.
Anumite națiuni au convenit să ofere sprijin suplimentar celor două țări, a declarat joi amiralul Robert Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.
Majoritatea membrilor NATO au salutat cererea Finlandei și a Suediei de aderare, dar Turcia și-a exprimat dezacordul.