Joe Biden a declarat că SUA ar interveni militar pentru a apăra Taiwanul, în cazul în care acesta ar fi atacat de China – o declarație care ar putea înfuria Beijingul, într-un moment în care acesta își face prezența militară tot mai simțită în regiune.
Vorbind la Tokyo, în a doua zi a unei vizite în Japonia, Biden a declarat că responsabilitatea SUA de a proteja insula autoguvernată – pe care Beijingul o consideră parte a Chinei – este „și mai puternică” după invazia Rusiei din Ucraina.
Este una dintre cele mai puternice declarații de susținere pentru Taiwan formulată de un lider SUA din ultimele decenii. „Acesta este angajamentul pe care ni l-am asumat”, a declarat Biden.
În aceeași întâlnire, Biden i-a spus premierului japonez Fumio Kishida că Washingtonul susține statutul de membru permanent al Japoniei într-un consiliu de securitate reformat al ONU și planurile Japoniei de a-și consolida securitatea, în timp ce încearcă să contracareze o Coree de Nord înarmată nuclear și o China tot mai asertivă.
Președintele SUA a declarat, de asemenea, că orice încercare a Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului ar fi „pur și simplu nepotrivită, ar disloca întreaga regiune și ar fi o acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.
SUA recunosc poziția Beijingului privind Taiwanul și nu au relații diplomatice oficiale cu oficialii de la Taipei. Însă americanii mențin contacte neoficiale cu Taiwanul, inclusiv o ambasadă de facto, și furnizează insulei echipament militar.
„America recunoaște politica unei singure Chine, dar asta nu înseamnă că China are dreptul de a folosi forța pentru a cuceri Taiwanul”, a declarat Biden. „Așteptările mele sunt că acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat el.
Declarațiile lui Biden au fost interpretate de unii comentatori drept o abatere de la actuala politică de „ambiguitate strategică” a SUA privind Taiwanul, dar la scurt timp după ce președintele a vorbit, un oficial al Casei Albe a asigurat că nu există nicio schimbare în acest sens.
„Nu există nicio schimbare în politica SUA față de Taiwan. Așa cum a spus președintele, politica noastră nu s-a schimbat”, a spus el.
Vizita de două zile la Tokyo a lui Biden are loc în contextul tensiunilor cu China şi al invaziei ruse în Ucraina.
Pe agenda preşedintelui mai sunt incluse întâlniri cu liderii Indiei şi Australiei, dar principalul punct este lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), un plan mai larg care să asigure un pilon economic implicării SUA în Asia, scrie Reuters, citată de Agerpres.
Biden va lansa IPEF pentru a întări legăturile regionale pe baza unor standarde comune, în domenii cum ar fi rezistenţa lanţurilor de aprovizionare, energia curată, infrastructura şi comerţul digital.
Un alt subiect în cadrul vizitei lui Biden va fi Coreea de Nord. Liderul de la Casa Albă urmează să se întâlnească luni cu familii ale japonezilor răpiţi cu ani în urmă pentru a fi obligaţi să instruiască spioni nord-coreeni.
El a declarat duminică, la Seul, că este „pregătit” pentru un eventual test nuclear al Coreei de Nord, dar şi-a reafirmat deschiderea către dialog înainte de a pleca spre Japonia.