Gruparea a întrerupt recrutările în lunile haotice care au urmat rebeliunii lui Prigojin, desfășurată la sfârșitul lunii iunie împotriva conducerii militare a Rusiei. În august, Prigojin și asociații săi apropiați au murit într-un accident de avion despre care unii observatori spun că ar fi fost un complot de asasinat orchestrat de Kremlin.
Potrivit site-urilor de știri 59.ru și NGS.ru, organizația paramilitară a început, ca parte a Gărzii Naționale a Rusiei (Rosgvardia), să recruteze luptători în regiunea centrală Perm și în regiunea Novosibirsk din Siberia.
„Emblemele și simbolurile rămân aceleași”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului Wagner care nu a fost numit, potrivit 59.ru, în timp ce publicația din Novosibirsk NGS.ru a fost informată de o altă sursă din cadrul organizației paramilitare că noile „contracte nu sunt semnate cu Ministerul Apărării, ci cu Rosgvardia”.
Nu era clar dacă noii recruți vor fi trimiși să lupte în Ucraina.
Fiul lui Prigojin, Pavel, în vârstă de 25 de ani, se pare că se află la conducerea noii unități din cadrul Gărzii Naționale, care activează sub denumirea de „Wagner”.
Gruparea paramilitară Wagner, care a recrutat deținuți din închisorile rusești și luptători voluntari, a jucat un rol-cheie în cucerirea de către forțele Moscovei a orașului Bahmut din estul Ucrainei, la începutul acestui an.
În iulie, Ministerul rus al Apărării a solicitat tuturor „detașamentelor de voluntari” să semneze contracte cu armata – o cerere față de care Prigojin s-a opus vehement.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina