Cuprins:
UPDATE ora 10.12: Subiectul al III-lea cuprinde o serie de cerințe bazate pe un grafic care prezintă sporul natural în Europa în perioada 1950-2015.
Tot la subiectul III, candidații trebuie să prezinte o cauză pentru „suprafețele mari cultivate cu cereale în Câmpia de Vest” și pentru „lipsa viețuitoarelor în stratul de adâncime al apelor Mării Negre”.
UPDATE ora 10.09: La subiectul al II-lea cerințele de examen se referă la geografia României.
UPDATE ora 10.02: Subiectele primite de candidații care susțin examenul la geografie au fost publicate de Știrileprotv.ro.
La subiectul I, candidații au de rezolvat o serie de cerințe formulate pe baza unor marcaje de pe o hartă a Europei.
***
Potrivit ministerului, peste 134.000 de absolvenți de liceu, dintre care 119.000 din promoția curentă și 15.000 din seriile anterioare, sunt așteptați să susțină examenul de Bacalaureat 2024.
Geografia are, în cadrul examenului naţional de bacalaureat 2024, statutul de disciplină opţională, pe care elevul o poate alege în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate. Proba de examen este scrisă şi se desfăşoară pe o durată de 3 ore.
Proba poate fi susțină doar de cei care au terminat un profil umanist din filiera teoretică, profil servicii din filiera tehnologică și toate profilurile și specializările din filiera vocaţională, cu excepția profilului militar.
Subiecte BAC Geografie 2024. Astăzi are loc proba scrisă la Geografie la Bacalaureat
Libertatea va publica în curând subiectele la geografie de la Bacalaureat 2024.
Modele de subiecte la Geografie pentru Bac 2024
Ca în fiecare an, înainte de examen, Ministerul Educației a făcut publică, pe subiecte.edu.ro, o variantă de modele de subiecte la Geografie pentru Bac 2024, precum și un barem de corectare.
Programa pentru Geografie la Bac 2024
Potrivit Ministerului Educației, subiectele la Geografie pentru Bac 2024 au fost elaborate din următoarea programă:
Programa pentru Geografie la Bacalaureat 2024 vizează Geografia pentru clasa a XII-a: Europa – România – Uniunea Europeană.
- Utilizarea corectă şi coerentă a terminologiei specifice domeniului pentru prezentarea aspectelor definitorii ale spaţiului european şi naţional
- Identificarea poziţiei elementelor de geografie fizică şi umană ale Europei, ale României şi ale
Uniunii Europene, reprezentate pe hărţi - Explicarea unor succesiuni de fenomene şi procese naturale din mediul înconjurător (geografic), la nivelul continentului şi al ţării noastre
- Utilizarea reprezentărilor grafice şi cartografice, a datelor statistice pentru interpretarea realităţii geografice a Europei, a Uniunii Europene şi a unor ţări
- Analiza geografică a componentelor naturale şi sociale ale unui teritoriu la nivelul continentului şi al ţării noastre
- Prezentarea caracteristicilor de geografie fizică şi umană ale unui teritoriu
- Prezentarea comparativă a elementelor de geografie fizică şi umană din Europa şi din România
- Explicarea relaţiilor observabile dintre sistemele naturale şi umane ale mediului geografic, dintre ştiinţe, tehnologie şi mediul înconjurător la nivelul continentului, al Uniunii Europene şi al României, prin analizarea unor sisteme şi structuri teritoriale şi funcţionale sau prin utilizarea datelor statistice şi a reprezentărilor grafice şi cartografice
- Prelucrarea informaţiei: transformarea (transferul) informaţiei dintr-un limbaj în altul, de exemplu din informaţii cantitative (date statistice) în reprezentări grafice, din reprezentări grafice în text sau în tabel etc.
- Realizarea de corelaţii între informaţiile oferite de diverse surse (texte geografice, tabele, reprezentări grafice şi cartografice, imagini etc.).
- Rezolvarea de probleme
Conținuturi
Geografie. Europa – România – Uniunea Europeană (clasa a XII-a)
A. Europa și România – elemente geografice de bază
- Spaţiul românesc şi spaţiul european
- Elemente fizico-geografice definitorii ale Europei şi ale României:
- relieful major (trepte, tipuri şi unităţi majore de relief)
- clima (factorii genetici, elementele climatice, regionarea climatică)
- hidrografia – aspecte generale; Dunărea şi Marea Neagră
- învelişul biopedogeografic
- resursele naturale
- Elemente de geografie umană ale Europei şi ale României
- harta politică a Europei; România ca stat al Europei
- populaţia şi caracteristicile ei geodemografice
- sistemul de oraşe al Europei
- activităţile economice – caracteristici generale
- sisteme de transport
- Mediu înconjurător şi peisaje
- Regiuni geografice în Europa şi în România:
- caracteristici ale unor regiuni geografice din Europa şi din România
- studiu de caz al unei regiuni geografice – Carpaţii
- Ţările vecine României
B. România și Uniunea Europeană
- Formarea Uniunii Europene şi evoluţia integrării europene
- Caracteristici geografice, politice şi economice actuale ale Uniunii Europene
- Statele Uniunii Europene:
- privire generală şi sintetică
- Franţa, Germania, Regatul Unit, Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Austria
- România ca parte a Uniunii Europene:
- oportunităţi geografice ale României cu semnificaţie pentru Uniunea Europeană
- România şi ţările Uniunii Europene – interdependenţe geografice, economice şi
culturale
- 4. Problema energiei în Uniunea Europeană şi în România
C. Europa și Uniunea Europeană în lumea contempornă
- Problemele fundamentale ale lumii contemporane
- Rolul Europei în construirea lumii contemporane
- Uniunea Europeană şi ansamblurile economice şi geopolitice ale lumii contemporane
- Mondializare, internaţionalizare şi globalizare din perspectivă europeană
- Europa, Uniunea Europeană şi România în procesul de evoluţie a lumii contemporane în
următoarele decenii
Regulament pentru elevii care susțin Bacalaureatul 2024 la Geografie
Potrivit Ministerului Educației, elevii care vor susține examenul de Bacalaureat 2024 trebuie să țină cont de următoarele:
(1) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
(2) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop, nu sunt primiți în examen.
(3) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(4) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
(5) Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
(6) Candidații care încalcă regulile menționate la alin. (3) – (5) sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
(7) Încălcarea regulilor menționate la alin. (3) – (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
(8) Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim, pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea impului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
(9) Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice care vizează organizarea și desfășurarea corectă a examenului de bacalaureat și prevederile alin. (1) – (7) și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.
(10) După parcurgerea etapelor menționate la alin. (9), candidații vor semna un proces verbal în care se regăsesc prevederile alin. (1) – (7) și mențiunea că au luat cunoștință de faptul că nerespectarea regulilor menționate la alin. (3) – (5) are drept consecință măsurile menționate la alin. (6) și (7).
Sursă foto Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!