”Redactează un eseu de două-trei pagini, despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text dramatic studiat, aparţinând unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu”. Aşa suna subiectul ”buclucaș”.  Elevii trebuia să aleagă un personaj din comediile lui Caragiale (”O scrisoare pierdută” sau ”O noapte furtunoasă”), dramele lui Camil Petrescu (”Jocul ielelor” sau ”Suflete tari”) sau ”Iona”, de Marin Sorescu.
Nu puţini au fost însă cei care l-au caracterizat pe Ştefan Gheorghidiu, personajul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, fie pentru că nu au luat în seamă criteriul după care trebuia aleasă opera – genul dramatic -, fie pentru că au considerat că romanul spune povestea unei iubiri dramatice.
Ba chiar unii absolvenți de clasa a XII-a l-au caracterizat pe D-l Goe, personajul din schiţa lui Caragiale, care nici măcar nu se mai studiază în liceu.
În 2006, elevii au avut la Bac o problemă asemănătoare, și, culmea, tot la al treilea subiect de la proba de limba română. Ei au avut de realizat un eseu în care să prezinte condiţia intelectualului în societate, prin referire la un roman studiat, aparţinând unui autor canonic (Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda).
Mulți liceeni i-au transformat în intelectuali pe Ilie Moromete şi Ion al Glanetaşului.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.