Cuprins:
Baremul de corectare la BAC Istorie 2024, publicat
UPDATE ora 15.28: Baremul de corectare pentru proba scrisă de istorie de la Bacalaureat 2024 a fost publicat astăzi, 2 iulie 2024, de Ministerul Educației. Instituția a publicat și subiectele la istorie la Bacalaureat.
Mai multe detalii: Baremul de corectare la BAC Istorie 2024, publicat pe EDU.ro
Subiecte Istorie Bacalaureat 2024
UPDATE ora 12.22: Proba de la istorie a examenului de Bacalaureat 2024 s-a încheiat la ora 12.00. Baremul de corectare va fi publicat de Ministerul Educației la ora 15.00.
UPDATE ora 11.00: Primul subiect de la proba de istorie conține un set de cerințe bazat pe două texte-suport. Printre acestea se numără una referitoare la prezentarea a două acțiuni diplomatice la care au participat românii în secolele XV-XVI, diferite de cea menționată într-unul dintre texte.
La un alt exercițiu de la subiectul I, candidaților li se cere să menționeze o asemănare între două fapte istorice desfășurate de români în secolul XIV.
UPDATE ora 10.55: La subiectul al doilea, candidații au de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui text suport, un fragment din „Istoria modernă a românilor”, de N. Isar.
Printre cerințe se numără aceea de a preciza cine era șeful guvernului din 1914, de a menționa două informații referitoare la evenimentele din 1917 sau de a formula un punct de vedere referitor la acțiunile militare desfășurate în 1916.
De asemenea, la ultimul exercițiu de la acest subiect absolvenții de liceu trebuie să argumenteze „printr-un fapt istoric relevant, informația conform căreia democrația din România Mare se consolidează în perioada 1921-1930”.
UPDATE ora 10.00: Conform subiectelor publicate de Știrileprotv.ro, la subiectul al III-lea candidații trebuie să redacteze un eseu despre România postbelică.
UPDATE ora 9.00: Proba scrisă la istorie de la Bac 2024 începe de la această oră. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor avea la dispoziție trei ore.
UPDATE ora 8.30: La această oră se încheie perioada de acces a candidaților în săli.
***
Subiectele de la Istorie la Bac-ul de anul trecut
La primul punct, elevii au avut de rezolvat mai multe cerințe a două texte despre Evul Mediu – Secolul XVI. Printre ele se numără:
- de precizat numele Principatului autonom de la sursa B
- o informație referitoare la politica externă a domnilor români din sursa A
- de menționat 2 spații istorice care apar atât în sursa A cât și în sursa B
- litera corespunzătoare sursei care susține că popoarele balcanice sunt ocupate de otomani
- relație cauza-efect din sursa B și rolul acesteia
- două fapte istorice la care participă românii în secolul XVI, în afara de cele din sursele A și B
- o asemănare între două acțiuni desfășurate de români în relațiile internaționale din secolelele XVII –
La punctul doi, a fost un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. În baza acestuia, ei au avut de precizat:
- numele domnitorului
- secolul la care se referă textul
- un stat implicat în evenimentul de la Osborne
- două informații referitoare la Adunările ad-hoc
- punctul de vedere despre Convenția de la Paris din 1858
- de argumentat printr-un fapt istoric relații internaționale în România, în perioada 1875 – 1900.
La subiectul 3, elevii au avut de scris un eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică. În redactarea eseului, elevii au trebuit să aibă în vedere:
- precizarea unei ideologii totalitare din Europa postbelică;
- menționarea a două practici politice aplicate în perioada stalinismului în România;
- prezentarea unui fapt istoric desfășurat în regimul național-comunist în România;
- menționarea a două acțiuni prin care România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX-lea
- formularea unui punct de vedere referitor la practicile politice democratice din România.
Programa Bacalaureat istorie 2024
Programa de examen este realizată în conformitate cu prevederile programelor şcolare în vigoare. Subiectele pentru examenul de bacalaureat 2024 evaluează competenţele dezvoltate pe parcursul învăţământului liceal şi se elaborează în baza prezentei programe.
- A. Popoare și spații istorice Romanitatea românilor în viziunea istoricilor.
- B. Oamenii, societatea și lumea ideilor Secolul XX – între democraţie şi totalitarism. Ideologii şi practici politice în România şi în Europa. Constituţiile din România.
- C. Statul și politica Autonomii locale şi instituţii centrale şi în spaţiul românesc (secolele IX-XVIII). Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari. (secolele XVIII-XX) România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste.
- D. Relațiile internaționale Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii. România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX. România în perioada „Războiului rece”.
Calendar Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2024
- 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
- 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
- 9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
- 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale
O nouă sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 este programată în luna august. Vezi care este calendarul Bacalaureatului în 2024.