În faţa Colegiului Naţional Grigore Moisil s-a înfiinţat, încă de la ora 10,30, un grup de tinere cu oferte de înscriere la o facultate particulară bucureşteană. Apoi a venit şi o persoană care ”vâna creiere” pentru o şcoală postliceală, tot din Capitală. Au aşteptat liniştite terminarea examenului şi au ofertat fiecare tânăr care ieşea din curtea şcolii.
Câţiva elevi, adică foşti elevi, au ieşit de la proba scrisă la literatura română înainte de ora 11,00, deşi mai aveau o oră până la încheierea examenului. Nu prea au ştiut… După încă o jumătate de oră, poarta metalică a şcolii a început să se deschidă din ce în ce mai des.
”Moromeţii e roman psihologic?”, a întrebat nesigură o tânără care tocmai ieşea. ”Nu!”, a venit un răspuns prompt. ”Păi, eu am bătut câmpii pe Moromeţii…”
Se pare că subiectul al treilea din acest examen la profilul uman, adică romanul psihologic, a dat cea mai mare bătaie de cap elevilor care au terminat clasa a XII-a. ”La simulare am scris cinci pagini, printre teme fiind şi romanul psihologic. Am fost sigur că iau mai mult de nota nouă la română, dar am luat cinci. Atunci am luat în serios simularea, am luat la puricat toate întrebările primite -, altfel nu ştiam romanul psihologic, acum, la bac!”, ne-a spus Bogdan Artenie.
Tânărul, care de data aceasta a scris opt pagini, a evitat să se pronunţe asupra notei pe care o aşteaptă la literatură, pentru că ”este întotdeuna subiectivă”, dar are încredere că la istorie şi geografie va fi mult mai simplu. Oricum, la simulare a luat note mai mari la aceste materii…