UPDATE ora 16:12 – Ministerul Educației a publicat baremul pentru limba si literatura română la Evaluarea Națională 2020.
UPDATE ora 13:20. Compunerea de la subiectul II B de la Evaluarea Națională 2020 la Română a fost rezolvată în cadrul emisiunii Teleșcoala, de la TVR 1, pe 9 iunie, cu o săptămână înaintea examenului.
UPDATE ora 12:00. Rezolvarea subiectelor la Română la Evaluarea Națională 2020 – Profesoara de Limba și literatură română Claudia Osiceanu a explicat cum trebuiau rezolvate cerințele primite azi de elevi.
Subiectele la Română la Evaluarea Națională
UPDATE 09.45 – La subiectul 1 de la proba scrisă de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională, elevii au avut de analizat un text de Sorin Titel și au trebuit să demonstreze apartenența operei la genul epic.
La subiectul al doilea, punctul B, ei au avut de realizat o narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.
Vezi și: Subiectele la Matematică la Evaluarea Națională 2020
Proba la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2020 a început la ora 9:00, cu o durată de două ore.
Peste 172.000 de absolvenți ai claselor a opta s-au înscris la Evaluarea Națională 2020. Examenele naționale au loc anul acesta în condiții speciale, din cauza pandemiei COVID-19, care a determinat închiderea școlilor până în toamnă.
Elevii care susțin azi Evaluarea Națională la Limba română vor purta măști de protecție, iar accesul la examen va fi permis numai dacă aceștia au temperatura mai mică de 37,3 grade Celsius.
Măsuri pentru Evaluarea Națională 2020, proba la Română
Evaluare Națională 2020. Proba de Limba și literatura română a examenului de Evaluare Națională începe luni dimineață, de la ora 09.00.
Fiecare instituție de învățământ a stabilit intervalul orar în care se va face accesul în clădire și în clase, din cauza măsurilor sanitare speciale luate împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus.
Ministrul educației, Monica Anisie, a anunțat duminică, într-o conferință de presă, că accesul în centrele de examinare se va face până la ora 8.30, iar fiecărui elev îi va fi măsurată temperatura. Ea a recomandat ca, în cazul în care temperatura unui elev este peste 37,3 grade, temperatura să fie măsurată de încă trei ori, la un interval de 2-3 minute.
Pe baza rezultatelor la Evaluarea Națională se va face repartizarea computerizată a elevilor în licee, în urma unei fișe cu opțiuni completată de fiecare candidat și în urma unui calcul raportat și la media claselor V-VIII.
La proba la Română de la Evaluarea Națională 2020 au fost pregătite subiecte unice, iar ulterior încheierii probei, Ministerul Educației va publica rezolvarea corectă a acestora și baremul de corectare.
Calendar Evaluare Naționala 2020. Probele de examen se vor desfășura luni, 15 iunie, și miercuri, 17 iunie, în toate școlile gimnaziale din România. Miercuri are loc proba la Matematică, în condiții similare celor de la Limba și literatura română.
Anul acesta, Evaluarea Națională va fi susținută în două sesiuni. Astfel, peste două săptămâni vor da examenul și cei care nu au putut acum, fie din cauză că se află în izolare, fie pentru că au temperatura peste 37,3 grade C.
Model de subiect la Română la Evaluarea Națională 2020
Subiectele la Evaluarea Națională 2020 la Română sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, respectând următoarele criterii:
- formulare clară a subiectelor: exprimarea trebuie să fie clară, precisă şi în strictă concordanţă cu programele pentru evaluarea naţională
- nivel mediu de dificultate
- subiectele trebuie să poată fi rezolvate în intervalul stabilit, de 120 de minute
Subiectele la Română la Evaluarea Națională din 2019
Evaluarea Națională 2020 la Română – ce reguli trebuie să respecte elevii
Lista nominală cu elevii repartizaţi în sălile de examen va fi afişată pe uşa fiecărei săli destinate Evaluării Naţionale. De asemenea, vor fi afişate, la vedere, regulile prevăzute în metodologie pe care elevii trebuie să le respecte în timpul probelor scrise. Accesul în sală cu materiale ajutătoare, cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare, dar şi frauda sau tentativa de fraudă atrag eliminarea din sală şi acordarea notei 1(unu).
În contextul măsurilor restrictive de distanţare, anul acesta vor fi repartizaţi maximum 10 elevi în fiecare sală de examen.
Toate sălile de examen, dar şi spaţiile de manevrare, multiplicare, transfer şi evaluare a subiectelor şi lucrărilor scrise trebuie să fie dotate cu tehnologie de supraveghere audio-video.
Accesul elevilor în sălile de examen va fi permis până la ora 8.30. Examenul propriu-zis începe la ora 9.00, după primirea subiectelor, şi durează 120 de minute (două ore). Participanţii la probele scrise ale Evaluării Naţionale nu pot preda lucrările decât după cel puţin o oră de la începerea examenului.
Pentru rezolvarea subiectelor, pe foaia de examen elevii trebuie să scrie doar cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor şi desenelor la matematică pot folosi doar creion negru. Orice abatere de la reguli poate atrage anularea lucrării.
Supravegherea elevilor în timpul probelor scrise ale Evaluării Naţionale se va face în fiecare sală de examen, de către doi asistenţi, respectiv cadre didactice care predau alte materii decât cele examinate. Aceştia au obligaţia de a explica elevilor regulile şi modul de completare a datelor personale pe foile tipizate.
Pe lângă foile de examen, elevii vor primi şi ciorne. Acestea nu vor fi luate în calcul la corectare, aşa că toate rezolvările trebuie transcrise pe foaia de examen în timpul celor 120 de minute alocate fiecărei probe scrise.
Corecturile efectuate de elevi pe propria foaie de examen se pot realiza într-un singur mod: aceştia trebuie să taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală, conform metodologiei.
La expirarea celor 120 de minute alocate examenului, elevii trebuie să predea lucrările în stadiul în care sunt. Ultimii trei elevi rămân în sală până când sunt predate toate lucrările sau până când expiră cele două ore permise pentru rezolvarea subiectelor.
La predarea lucrării, elevii numerotează foile sub îndrumarea asistenţilor, cu cifre arabe, în colţul din dreapta-jos al fiecărei pagini, indicând şi numărul total de pagini. Spaţiile rămase necompletate vor fi barate de către asistenţi.
În cazuri excepţionale, dacă un elev solicită părăsirea temporară a sălii, acesta este însoţit de unul dintre asistenţi, până la revenirea în sala de examinare. Elevul respectiv nu va beneficia de timp în plus pentru rezolvarea subiectelor.
- Când se afișează rezultatele la Evaluarea Națională 2020
- Contestații Evaluare Națională 2020. Unde se depune cererea online
Sursa foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro