UPDATE ora 15.35: Ministerul Educației a publicat baremul de corectare de la proba de Limba Română de la Evaluarea Națională 2023, potrivit Edupedu.
Barem Limba română:
UPDATE ora 12.00: Profesoara de limba și literatura română Beatrice Simion, de la Liceul Româno-Finlandez din București, a explicat, în direct, pe Libertatea.ro cum trebuiau să fie rezolvate subiectele de la Evaluarea Națională.
UPDATE ora 10.20: La primul subiect al probei de limba și literatura română, absolvenții de clasa a VIII-a au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza a două texte la prima vedere. Este voba despre un fragment din opera „Limir împărat” de Ioan Slavici și din „Deșertul pentru totdeauna” de Octavian Paler.
La punctul A.8. de la subiectul I, elevii au avut de explicat, într-un text de 50-100 de cuvinte, dacă sunt de părere că este importantă respectarea regulilor, bazând-se pe textul de Octavian Paler.
La subiectul al doilea, cerința a fost aceea de redactare a unei compuneri din minimum 150 de cuvinte, prin care elevii să caracterizeze un personaj din textul lui Ioan Slavici.
***
Cuprins:
Programa la limba și literatura română pentru Evaluare Națională 2022 a fost concepută astfel încât să evalueze competențele elevilor și conținuturile materiei de studiu.
Structura subiectelor la română de la Evaluare Națională 2023
Textele-suport, adică cele pe baza cărora se vor elabora enunțurile, au fost alese din patrimoniul cultural și respectă temele precizate în programă.
Subiectul I – cuprinde itemi obiectivi și semiobiectivi, de tip întrebare structurată, care vizează atât evaluarea competenței de lectură, a competenței interculturale cât și evaluarea competenței lingvistice.
Pentru evaluarea competenței de prezentare a unor răspunsuri personale pe marginea unor texte diverse se solicită absolventului de clasa a VIII-a redactarea unui text de opinie. De obicei, elevii primesc două teste pe marginea cărora trebuie să rezolve o serie de cerințe.
Pentru verificarea respectării limitei de cuvinte, se vor lua în calcul toate cuvintele scrise de elev, inclusiv conjuncții, prepoziții, articole.
Subiectul al II-lea constă într-un item subiectiv, de tip eseu structurat, prin care se evaluează scrierea despre textul literar (metatext) sau scrierea creativă.
Modele de subiecte la română pentru Evaluarea Națională 2023
Variantele de subiecte pentru Evaluarea Națională la limba română evaluează competențele, conţinuturile și aspectele normative ortoepice, ortografice, morfologice şi de punctuaţie.
Ministerul Educației publică în fiecare an modele de subiecte pe care elevii le pot exersa, pe platforma subiecte.edu.ro.
Vezi și modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2023.
Subiectele la Română de la Evaluare Națională de anul trecut
La primul punct al subiectului la limba română la Evaluarea Națională 2022, elevii au avut primit un text din „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran, iar la punctul 2, un text din „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea.
Din primul text, elevii au trebuit să noteze două obiecte din cala vasului, ori cine era persoana responsabilă cu punerea mesei.
Din textul doi, elevii au trebuit să noteze din ce rasă canină este Șmil sau unde se afla casa familiei Delavrancea.
Ulterior, elevilor li s-a mai cerut să stabilească, între cinci enunțuri, care sunt corecte și care incorecte. De asemenea, plecând de un fragment de text, elevii au avut de indentificat o trăsătură a unui personaj pe care să o ilustreze în 1-3 enunțuri.
Cerința 7 al primului subiect este de a prezenta elemente de conținut comun ale celor două texte primite. De asemenea, elevilor li se mai cere să argumenteze dacă „este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc” și să facă o asociere între fragmentul „Toate pânzele sus” și un alt text studiat la clasă sau citit ca lectură suplimentară.
Punctul B al primului subiect cuprinde opt cerințe care se concentrează pe gramatica studiată la școală.
La subiectul 2, elevii au avut de compus un text de minimum 150 de cuvinte în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare dintr-o vacanță ipotetică, din care tocmai s-au întors.
Calendar Evaluare Națională 2023 pentru clasa a VIII-a
- 19 iunie 2023: are loc proba scrisă la Limba și literatura română la Evaluarea Națională 2023;
- 21 iunie 2023: Matematica – probă scrisă;
- 22 iunie 2023: Limba și literatura maternă – probă scrisă;
Afișarea rezultatelor la Evaluare Națională 2023 – clasa a VIII-a
- 28 iunie 2023 (până la ora 14.00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
- 28 iunie 2023 (ora 16.00 – ora 19.00) – 29 iunie 2023 (ora 8.00 – ora 12.00) – Depunerea contestațiilor
- 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor
- 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor