UPDATE ora 15.00: Ministerul Educației a publicat, la ora 15.00, baremul de evaluare și notare la proba de istorie a simulării examenului de Bacalaureat.
UPDATE ora 12.20: Elevii de clasa a XII-a care au susținut marți proba la istorie la simularea examenului de Bacalaureat au avut de rezolvat, la primul subiect, mai multe cerințe, pornind de la două texte, un fragment din „Scurtă istorie a României” de Keith Hitchins și unul din „Cartea neagră a comunismului” de Stéphane Courtois, Nicolas Werth, Jean-Louis Panné, Andrzej Paczkowski, Karel Bartosek și Jean-Louis Margolin, relatează Edupedu.ro.
Subiectul al doilea conține o serie de cerințe pornind de la un alt fragment din lucrarea lui Keith Hitchins.
La al treilea subiect, elevii au avut de redactat un eseu despre evoluția spațiului românesc în secolele al XIII-lea – al VIII-lea.
Fiecare dintre cele trei subiecte valorează câte 30 de puncte.
***
Cuprins:
Cum se va desfășura simularea pentru Bac 2023 la istorie
Până la 8.30, va fi permis accesul elevilor în săli, iar probele vor începe de la 9.00. Pentru rezolvarea subiectelor elevii vor avea la dispoziție trei ore, începând din momentul în care s-a finalizat distribuirea lor la clasă.
Structură examen
La istorie elevii au de rezolvat trei subiecte. Primul implică lucrul pe două fragmente din texte la prima vedere, iar al doilea cuprinde șase cerințe pornind tot de la un fragment.
La ultimul subiect li se cere să redacteze un eseu. Anul trecut, de exemplu, au avut de scris la examen două pagini despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea.
Ce subiecte au avut elevii la simulare Bac istorie 2022
Acestea au fost cerințele de la subiectul III, la simularea de anul trecut:
„Elaboraţi, în aproximativ două pagini, un eseu despre evoluția statului român în perioada 1801-1930, având în vedere:
– precizarea unui proiect politic referitor la statul român modern, elaborat în prima jumătate a secolului al XIX-lea și menționarea unei prevederi a acestuia;
– menţionarea a trei fapte istorice referitoare la statul român modern, desfășurate în deceniile șase-șapte ale secolului al XIX-lea;
– prezentarea unui fapt istoric din anul 1918, care a contribuit la realizarea României Mari;
– formularea unui punct de vedere referitor la democrația din România Mare în perioada 1919-1930 şi susţinerea acestuia printr-un argument istoric”.
Subiectele de la examenul de Bac la istorie 2022
Anul trecut, elevii au lucrat pe trei fragmente de texte la prima vedere, și anume din: „Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945” de T. Judt, „Drumul spre iad. Europa, 1914-1949” de I. Kershaw și „Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” de I. A. Pop și I. Bolovan.
Reguli în timpul examenului
Elevilor le este interzis să aibă în sălile de examen: manuale, cărți, dicționare sau notițe, pe care le-ar putea utiliza ca să rezolve subiectele. De asemenea, nu au voie cu: telefoane mobile și căști. Este interzis să discute între ei, să facă schimb de foi din lucrare, de ciorne sau notițe.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro