Cuprins:
Baremele de corectare la simulare
UPDATE ora 15.25: Baremele de corectare și notare pentru proba scrisă de Limba și literatura română, de la simularea Evaluării Naționale 2023, au fost publicate de Ministerul Educației, anunță Edupedu.
Barem Limba și literatura română:
Barem Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară:
Ce subiecte au picat la simulare
UPDATE ora 10:50. Subiectele pe care elevii de clasa a VIII-a le-au primit la simularea Evaluării Naționale 2023, proba scrisă de Limba și literatura română, de luni, 20 martie, au fost, în principal, cerințe pe baza a două texte la prima vedere, potrivut Edupedu.ro.
Primul text a fost un fragment din „Dansul ursului” de Ion D. Sîrbu, iar al doilea, din „30 de ani în șa” al lui Felix Țopescu.
Subiectele la Limba și literatura română:
Subiecte la Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară:
Cum se va desfășura simularea pentru Evaluare Națională 2023 la limba română
Luni, 20 martie, elevii care încheie ciclul gimnazial au susținut prima simulare înainte de Evaluarea Națională, și anume proba la limba română.
Simularea a început la 09:00, când vor fi distribuite subiectele în sălile de clasă. Accesul va fi permis, însă, până la 08:30, potrivit ghidului publicat de Ministerul Educației.
Copiii vor avea la dispoziție două ore să rezolve subiectele, din momentul în care le primesc. Rezultatele de la această testare nu se fac publice și nici nu se trec în catalog.
Structură examen
Structura examenului a rămas aceeași. Spre deosebire de anii trecuți, Ministerul Educației nu a mai publicat teste de antrenament și le-a transmis elevilor să se pregătească în baza modelelor apărute până acum.
Ce subiecte au avut elevii anul trecut la simularea de la română
Simularea și examenul cuprind două subiecte cu cerințe variate. La primul subiect, elevii vor lucra pe două texte la prima vedere și vor răspunde la întrebări ce țin de înțelegerea informațiilor, precum și de gramatică. În 2022, la simulare, copiii au primit fragmente din „Dacia Felix” de Cezar Petrescu și din „Oameni, fapte, amintiri” de Francisc Munteanu.
De asemenea, au redactat un text argumentativ. Cerința de anul trecut a fost următoarea: „Crezi că dialogul deschis cu profesorii îi apropie sau îi îndepărtează pe elevi de înțelegerea lecțiilor predate? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2”.
La al doilea subiect se testează, între altele, creativitatea și coerența: „Scrie o compunere, de minimum 150 de cuvinte, în care să-l caracterizezi pe domnul Preda, personajul din textul lui Cezar Petrescu. În redactarea caracterizării, vei avea în vedere:
− precizarea a două date de identificare a personajului (nume, vârstă, ocupație, origine, portret fizic etc.);
− numirea a două trăsături morale ale personajului;
− ilustrarea a două mijloace de caracterizare diferite, prin câte o secvență comentată;
− corelarea unei valori personale cu una dintre valorile personajului”.
Subiectele de la Evaluarea Națională la română 2022
La examenul de anul trecut elevii au avut, cum se așteptau, fragmente din două texte la prima vedere, din „Toate pânzele sus” de Radu Tudoran și „Frânturi din viața lui Delavrancea”, de Cella Delavrancea.
„Crezi că este plictisitor să vizitezi de mai multe ori un loc? Motivează-ți răspunsul, în 50 – 100 de cuvinte, valorificând textul 2”, a fost cerința pentru textul argumentativ.
Subiectul al doilea le-a solicitat să fie creativi: „Imaginează-ți că tocmai te-ai întors din vacanță. Scrie un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinți cea mai frumoasă întâmplare din vacanță, incluzând o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici”.
Reguli în timpul examenului
Elevilor le este interzis să aibă în sălile de examen: manuale, cărți, dicționare sau notițe, pe care le-ar putea utiliza ca să rezolve subiectele.
De asemenea, nu au voie cu: telefoane mobile și căști.
Este interzis să discute între ei, să facă schimb de foi din lucrare, de ciorne sau notițe.
Citește și: Calendar Evaluare Națională 2023
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro