Radakin, care a fost numit șeful Statului Major al Apărării din Regatul Unit în octombrie anul trecut, consideră cablurile subacvatice de internet ca fiind „sistemul informatic real al lumii”. Orice încercare de a le deteriora ar putea fi considerată „un act de război”, adaugă acesta.

Sir Tony Radakin – fost șef al Marinei Regale – a declarat pentru ziarul britanic The Times că a existat „o creștere fenomenală a activității submarine și subacvatice rusești” în ultimii 20 de ani.

Acest lucru însemnă că Moscova ar putea „pune în pericol și eventual exploata sistemul informatic real al lumii, reprezentat de cablurile subacvatice care ajung în toate părțile lumii”.

„Pe acolo circulă, preponderent, toate informațiile și traficul din lume”, a afirmat amiralul, avertizând că „Rusia și-a crescut capacitatea de a pune în pericol și, eventual, de a exploata acele cabluri subacvatice”.

În toată această perioadă de expansiune a capacităților militare subacvatice ale Kremlinului, Marina Regală a urmărit activitatea submarinelor rusești.

O coliziune între fregata britanică HMS Northumberland și un submarin rusesc a stârnit, recent, speculații mai ample cu privire la amploarea activității rusești de cartografiere a cablurilor de internet.

Coliziunea, care a fost surprinsă de o echipă de documentare de la Channel 5 care lucra la un serial de televiziune numit „Warship: Life At Sea”, a avut loc în decembrie 2020.

Marea Britanie, într-o poziție mai slabă

Sir Tony Radakin a mai spus, în interviul acordat The Times, că Marea Britanie ar trebui să dezvolte rachete hipersonice pentru a ține pasul cu alte națiuni care fac același lucru.

Amiralul a arătat că, din cauza faptului că Regatul Unit nu are arme hipersonice și nici capacitatea de rază lungă pe care o au rușii, Londra se află într-o poziție mai slabă decât Moscova. „Nu le avem și trebuie să le avem”, a afirmat Radakin.

Foto: Amiralul Tony Radakin | Sursa: Youtube / Royal Navy

Acesta a mai spus că le-a prezentat miniștrilor care sunt „opțiunile militare” ale Marii Britanii dacă Rusia încearcă să invadeze Ucraina, fără a intra în detalii.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a afirmat anterior că ar fi „foarte puțin probabil” ca Regatul Unit să trimită trupe dacă se va produce o invazie a Ucrainei. The Times nota, la acel moment, că atacurile cibernetice se numără printre acțiunile punitive împotriva Moscovei luate în considerare de decidenții britanici.

Tratativele Rusia-NATO, săptămâna viitoare

Statele Unite și aliații săi din cadrul Alianței Nord-Atlantice (NATO) vor avea o rundă de discuții cu Rusia săptămâna viitoare, în urma a tensiunilor declanșate de consolidarea prezenței militare ruse la granița cu Ucraina.

Discuțiile vin după ce Rusia a stabilit o serie de garanții de securitate pe care le dorește să le obțină din partea NATO.

Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța trebuie să se pregătească „pentru posibilitatea ca diplomația să eșueze”.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că orice incursiune a Rusiei în Ucraina ar fi o „greșeală strategică majoră” care va avea „costuri imense” pentru Moscova.

 
 

Urmărește-ne pe Google News