UPDATE, 15.45. Octavian Bjoza consideră că demiterea sa de către premierul Florin Cîțu reprezintă cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani.
„Toţi aceia pe care eu îi reprezint sunt nu doar intrigaţi, revoltaţi, scârbiţi de faptul că lângă noi, în temniţele şi lagărele de exterminare, au murit înaintaşii celor care m-au demis. Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască. Această etnie a adus ştiinţei şi culturii mondiale personalităţi de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta.
A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil să întărâţi pe unii împotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. Este cea mai urâtă pagină a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru că se interpretează ceea ce am vrut noi să spunem, să cerem”, a susţinut Octav Bjoza pentru Agerpres.
UPDATE, 13.00. Alianța pentru Unirea Românilor a condamnat decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe Octav Bjoza.
„Alianța pentru Unirea Românilor își exprimă dezamăgirea față de faptul că, prin decizia premierului Cîțu de a-l demite pe domnul Octav Bjoza din funcția în care îi reprezenta pe deținuții politici anticomuniști, statul român transmite cetățenilor săi și lumii întregi că demnitatea, curajul și verticalitatea morală nu sunt lucruri care să merite a fi promovate și onorate.
Gestul premierului PNL de a-l demite pe singurul anticomunist autentic din aparatul guvernamental arată care este adevărata culoare a coaliției de guvernământ: roșul aprins, al tancurilor sovietice, bolșevice”, se precizează într-un comunicat de presă al Alianței pentru Unirea Românilor.
UPDATE, 12.55. Deputatul PNL Florin Roman consideră o eroare schimbarea din funcție a lui Octav Bjoza.
„Octavian Bjoza nu este doar numele președintelui foștilor deținuți politici, ci unul dintre ultimii eroi în viață ai neamului românesc. Un adevărat «Memorial al durerii» în carne și oase. Un om căruia regimul comunist nu i-a îndoit nici coloana vertebrală, nici convingerile! Schimbarea domniei sale este o eroare. Văd că mulți arată cu degetul spre Florin Cîţu. Cei care au luat această decizie sunt, ca de obicei, în spatele cortinei. Ei iau decizii politice și le înmânează, în plic, premierului”, a spus Florin Roman.
Cîțu: „România rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului”
Decizia premierului a fost motivată de abordarea „incompatibilă” cu statutul acestuia de înalt responsabil al Guvernului, prin „punerea în discuţie a dimensiunilor Holocaustului” şi încercarea de a pune pe umerii comunităţii evreieşti „aducerea comunismului în România”.
„O societate democratică şi civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului şi a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea”,
a declarat Florin Cîțu, potrivit unui comunicat al Guvernului.
A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice.
Florin Cîțu:
Premierul precizează în comunicat că încercarea lui Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România, de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război să beneficieze de drepturi din partea statului român reprezintă un afront adus celor care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului.
„O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, a explicat Florin Cîţu.
Decizia de eliberare din funcția de subsecretar de stat a lui Octavian Bjoza a fost publicată în aceeaşi zi în Monitorul Oficial.
Octav Bjoza: „Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului”
Octav Bjoza a criticat, la finalul săptămânii trecute, într-un comunicat de presă, faptul că în Parlament au fost excluse de la beneficiile Legii 232/2020 persoanele condamnate pentru infracțiuni contra umanității și cele în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă sau legionară, precum și copiii acestora.
„AFDPR nu contestă existența Holocaustului în România „ciuntită”! Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului, cu precizarea că o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile săvârșite asupra etniei evreilor – și nu numai”, se arată în comunicatul semnat de liderul AFDPR.
Chiar vreți să vă amintim cine au fost primii trei șefi ai Securității Poporului, care au săvârșit cele mai abominabile crime din lumea comunistă europeană, lucru recunoscut și de marele disident rus Aleksandr Soljenițîn?!? Poate că da: Alexandru Nicolschi, Mișu Dulgheru și Tudor Sepeanu! (de origine evreiască – n.r).
Octav Bjoza:
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro