Lichidele folosite în dispozitivele de vapat conțin, printre altele, glicerină vegetală, propilenglicol, nicotină și arome, amestecate în diferite cantități.
Experimentele anterioare au arătat că unii vapori cu aromă de fructe – precum cele de căpșuni, pepene galben și afine – produc compuși periculoși numiți carbonili volatili din cauza procesului de încălzire.
Este cunoscut faptul că acești compuși au efecte asupra sănătății în cazul persoanelor care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), afecțiuni cardiovasculare și cancer.
Studiul a folosit inteligența artificială pentru a analiza compoziția chimică a 180 de arome de vape și a simula modul în care acestea se descompun atunci când sunt încălzite. Cercetarea, publicată în Scientific Reports, a estimat că vaporii produc 127 de substanțe chimice „acut toxice”, 153 care sunt „periculoase pentru sănătate” și 225 „iritante”.
Aproape fiecare aromă supusă analizei cu ajutorul inteligenței artificiale a arătat cel puțin un produs clasificat ca fiind periculos pentru sănătate. Substanțele toxice au fost asociate cu vaporii care nu conțin nicotină, precum și cu cei care conțin.
„Risc de a transfera noi probleme de sănătate către generațiile mai tinere”
Echipa de cercetare a concluzionat astfel că există o „potențială amenințare la adresa sănătății publice” cu care se confruntă fumătorii.
Este esențial să se înțeleagă impactul vaporilor cu arome asupra sănătății „înainte de a fi prea târziu”, a avertizat Donal OShea, profesor de chimie la RCSI și autor principal al studiului.
„Este plauzibil că ne aflăm în pragul unui nou val de boli cronice care vor apărea peste 15-20 de ani din cauza acestor expuneri”, a adăugat el.
Concluzia studiului este că, având în vedere popularitatea vaporilor cu arome în rândul adolescenților nefumători și al adulților tineri, înțelegerea efectelor pe termen lung ale acestor produse asupra sănătății publice, morbidității și mortalității este crucială.
„Fără o reglementare cuprinzătoare, în timp ce încercăm să tratăm dependența de nicotină a fumătorilor de tutun mai în vârstă, există un risc substanțial de a transfera noi probleme de sănătate către generațiile mai tinere”, spun autorii cercetării.
„Este clar că arome precum vată de zahăr și cola de cireșe sunt în mod deliberat destinate copiilor, nu fumătorilor adulți care încearcă să renunțe la fumat, ceea ce este complet inacceptabil”, a afirmat, la rândul lui, un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială.
De asemenea, profesorul Sanjay Agrawal, consilierul special al Colegiului Regal al Medicilor pe probleme de tutun, a subliniat că, deși vapatul poate fi o modalitate foarte eficientă de a reduce dependența de tutun, acesta ar trebui să fie folosit doar în acest scop.
„Vapingul nu este lipsit de riscuri, așa că nici cei care nu fumează, inclusiv copiii și tinerii, nu ar trebui să vapeze”, a explicat profesorul.
Foto: 123rf.com