Specialistul precizează că înmulțirea numărului de cazuri din ultima perioadă poate sugera faptul că este vorba despre o variantă mai infecțioasă a tulpinii Omicron, însă precizează că încă nu au fost făcute suficiente secvențieri, astfel încât să se stabilească exact ce influență are Centaurus asupra sistemului imunitar.
„Cercetătorii care s-au axat pe studierea acestei variante au specificat şi faptul că deocamdată nu avem destule secvenţieri ale acestei tulpini pentru a determina cu exactitate influenţele sale, atât asupra sistemului imunitar, cât şi cele din perspectivă epidemiologică, dar datele actuale le arată acest fapt îngrijorător, şi anume că ar putea fi mai infecţioasă, tocmai pentru că sunt multe cazuri”, spune expertul în imunologie.
Simptomatologic, nu există deocamdată nicio indicaţie că ar cauza o formă mai severă a bolii, deci ne aşteptăm la aceeaşi versiune a manifestărilor tulpinii Omicron clasice, ceea ce totuşi este un lucru încurajator, pentru că varianta Omicron a fost mai blândă decât varianta Delta şi decât am avut înainte.
Cercetătorul Ștefan Dascălu, despre subvarianta Centaurus:
Cercetătorul amintește că în acest moment „există o expunere a populaţiei destul de mare, atât prin vaccinare şi prin infecţie, dar şi prin combinaţia dintre cele două, pentru că mulţi oameni care au avut vaccinul au făcut forme uşoare ale bolii”.
Îngrijorător este însă faptul că noile subvariante pot ocoli imunitatea obținută atât prin vaccinare, cât și prin îmbolnăvire.
Ștefan Dascălu explică însă că vaccinurile actuale împotriva coronavirusului, chiar dacă nu sunt adaptate noilor variante și nu ajută la evitarea contaminării, previn în continuare formele grave ale COVID-19.
„Deocamdată, măsurile de prevenţie şi control rămân aceleaşi, până la urmă trebuie să ne gândim că, în pofida faptului că aceste tulpini s-au schimbat cu timpul, vaccinurile încă au rămas capabile de a preveni forme severe ale bolii şi practic să facă această diferenţă între o formă uşoară spre medie cu o formă severă a bolii şi chiar în formele severe ale bolii, vaccinurile au salvat milioane şi milioane de vieţi”, subliniază cercetătorul.
În acest context, el încurajează în continuare vaccinarea, inclusiv cu dozele booster, amintind că organismul nu dezvoltă o imunitate permanentă împotriva COVID-19.
Totodată, specialistul în imunologie spune că în această perioadă ar trebui ca eforturile autorităților să se concentreze pe reducerea presiunii asupra sistemului medical.
Cât despre revenirea la purtarea măștii de protecție, Ștefan Dascălu crede că acest comportament ar trebui să țină de responsabilitatea fiecăruia.
„Cred că ţine în primul rând de această responsabilitate individuală şi ar trebui încurajate astfel de măsuri, dar am văzut, referindu-ne strict în România, cât de bine au mers aceste lucruri când s-au lăsat la latitudinea oamenilor şi nu au fost solicitate explicit de către autorităţile din sănătate publică”, a mai declarat Ștefan Dascălu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro