Guvernul a decis acordarea si in acest an a subventiei la achizitionarea unei locuinte de la primarie, sau pentru constructia ei prin ANL, tinerilor casatoriti cu varste de pana la 35 de ani. Procentul este stabilit in functie de venitul mediu net pe membru de familie.
Tinerii casatoriti cu varste de pana la 35 de ani, cu un venit mediu net lunar pe membru de familie de pana la 520 lei noi (5.200.000 lei vechi), vor beneficia si in acest an, pentru cumpararea de locuinte, de o subventie suportata de Guvern. Subventia va fi de 30% din valoarea finala a acesteia. Executivul a stabilit, in sedinta din aceasta saptamana, ca de aceasta subventie de 30% din valoarea locuintei, acordata in 2006 vor mai beneficia si alte categorii: persoane calificate in agricultura, invatamant, sanatate, administratie publica si culte si care isi stabilesc domiciliul in mediul rural, precum si alte categorii de persoane stabilite de consiliile locale.
Guvernul mai acorda subventie, dar intr-un procent mai mic si pentru venituri mai mari. Astfel:
– subventie de 5% pentru persoanele care au un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 6.300.001 lei vechi si 7.100.000 lei vechi.
– subventie de 10% acordata tinerilor cu un venit mediu net lunar pe membru de familie cuprins intre 6.000.001 lei vechi si 6.300.000 lei
– subventie de 20% pentru persoanele cu venituri medii nete lunare pe membru de familie cuprinse intre 5.200.001 lei vechi si 6.000.000 lei vechi.
Ajutorul este acordat tinerilor casatoriti care la data contractarii locuintei au fiecare varsta de pana la 35 de ani, persoanelor care beneficiaza de facilitati la cumpararea sau construirea unei locuinte in baza Legii 42/ 1990.
Cererile se vor depune la primariile localitatilor
Locuintele pentru care se acorda subventia de la stat trebuie asigurate de primarii din spatiul locativ disponibil, asa cum prevede Legea nr. 114 din 1996. Acestea pot proveni atat de pe piata libera (achizitionate de primarie), cat si din constructii noi, pretul lor fiind controlat de consiliile locale. Solicitantii trebuie sa depuna mai intai o cerere la primarie, dosarul lor urmand sa fie analizat pe baza criteriilor sociale stabilite de lege.
Actul normativ are in vedere astfel inlesnirea accesului la proprietate pentru categoriile de persoane cu venituri mici sau medii.