Curtea Supremă a Irlandei a decis că pâinea servită la Subway – lanțul american de restaurante fast-food prezent în întreaga lume, inclusiv în România – nu poate fi definită drept “pâine”.

Concret, potrivit Legii TVA din 1972 din Irlanda, baghetele Subway nu pot fi definite drept “aliment de bază”, deoarece conțin prea mult zahăr.

Decizia a fost luată în urma unui proces pe teme fiscale. Mai exact, lanțul de restaurante susținea că produsele sale sunt alimente de bază, astfel că pot beneficia de exceptarea de la plata TVA.

Însă conform analizelor realizate, cantitatea de zahăr din baghete este de cinci ori peste limita acceptată în legea enunțată, așa că pâinea folosită de Subway nu este aliment de bază.

Conform acelor analize, cantitatea de zahăr utilizată în prezent în baghetele Subway este de 10% din cantitatea făinei folosite pentru aluat. Legea spune că limita maximă este de 2%.

Decizia instanței face referire atât la pâinea albă, cât și la cea integrală.

Nu este primul caz controversat care implică mâncarea vândută de Subway, scrie The Guardian. În 2014, compania a decis să renunțe la Azodicarbonamidă, un aditiv folosit pentru înălbirea făinei.

Substanța chimică era utilizată, printre altele, și la producerea cauciucului sau a saltelelor. UE și Australia au interzis folosirea ei în produsele alimentare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News