După o reuniune de șase ore, conservatorii germani au decis să îl sprijine pe Armin Laschet în fața liderul CSU, partidul înfrățit din Bavaria, Markus Soder. Acesta din urmă a promis să respecte votul din partid.

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a fost ales în ianuarie în funcţia de lider al Uniunii Creştin-Democrate. Iniţial, mai mulţi lideri din cadrul CDU, inclusiv Armin Laschet, se declaraseră favorabili luării deciziei desemnării candidatului la funcţia de cancelar împreună cu CSU, în funcţie de rezultatele sondajelor de opinie.

La sfârşitul lunii ianuarie, sondajele arătau că Markus Söder se situa pe primul loc în preferinţe pentru postul de cancelar, urmat de Armin Laschet. Însă, în ultimele săptămâni, atât Armin Laschet, cât şi Markus Söder au revendicat dreptul de a fi candidatul CDU-CSU la postul de cancelar, iar cei doi lideri nu au reuşit să ajungă la un consens.

După mai multe luni în care menținut suspansul asupra intențiilor sale, Soder și-a oficializat, duminică, candidatura pentru poziția de cancelar.

A doua zi, Armin Laschet a obţinut un prim vot de sprijin din partea personalităţilor din CDU. Apoi, instanța care s-a pronunţat în favoarea sa luni seară reuneşte un eşantion şi mai mare de responsabili ai partidului.

Cine este Armin Laschet

Laschet a petrecut șase ani la Bruxelles din 1999 până în 2005, ocupând funcția de europarlamentar al Partidului Popular European. În acea perioadă, el s-a concentrat în principal pe politica externă, relații internaționale și chestiuni bugetare, potrivit Politico.

Întors în Germania, Laschet a criticat uneori guvernul Merkel pentru că nu este suficient de ambițios în ceea ce privește Europa. „Astăzi, președintele francez face propuneri, dar ne ia prea mult timp pentru a răspunde”, a spus el la Conferința de securitate de la München de anul trecut. Cu toate acestea, el este în general considerat ca fiind în acord cu opiniile lui Merkel asupra UE.

Laschet este considerat de unii critici ca fiind un politician care adoptă o poziție prea blândă față de Rusia lui Vladimir Putin. El a spus în 2019 că dialogul dintre Est și Occident era posibil chiar și atunci când exista Uniunea Sovietică, „trebuie să putem face același lucru și astăzi. Avem nevoie de Rusia pentru multe probleme din lume”.

De asemenea, este considerat că are o poziția prietenoasă cu China, deoarece protejarea industriilor germane de export a fost una dintre cele mai mari preocupări ale sale.

Dincolo de China și Rusia, Laschet a spus că Germania nu este jucătorul geopolitic pasiv de care se plâng adesea SUA și alte puteri.

Securitatea este o parte importantă pe care Laschet a subliniat-o în agenda sa de politici interne. În calitate de lider al Renaniei de Nord-Westfalia, un stat afectat în mod semnificativ de criminalitatea organizată, el a trebuit să pună securitatea în rândul priorităților.

În ceea ce privește extremismul și terorismul, Laschet a adoptat o mantră de „toleranță zero”, menționând că începutul său ca premier regional a coincis cu urmările atacului terorist din 2016 de la o piață de Crăciun din Berlin, care a relevat deficiențe semnificative în rândul forțelor de securitate.

Laschet s-a poziționat pentru o politică care să aibă în centru economia, dar a semnalat o preferință pentru prudență fiscală față de cheltuielile publice ridicate.

Laschet a căutat, de asemenea, să găsească un echilibru în politicile privind mediul. El a subliniat necesitatea de a lua măsuri cu privire la schimbările climatice, dar în cadrul unei dezbateri cu rivalii săi pentru șefia CDU a spus că politicile climatice nu ar trebui să sufoce economia.

Alegerile pentru desemnarea succesorului Angelei Merkel în poziția de cancelar al Germaniei se vor desfășura pe 26 septembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News