Degetele deformate, umflate si dureroase sunt, aproape sigur, un semn ca aveti guta. Aceasta este o afectiune cauzata de depunerea de cristale de acid uric in articulatii. Boala e mai frecvent intalnita la barbati, la femei manifestandu-se, de obicei, abia dupa menopauza.

Factorii predispozanti sunt bagajul genetic (daca unul dintre parinti are guta, e posibil sa dezvoltati si dv. aceasta boala), o dieta bogata in carne si grasimi, consumul de alcool, obezitatea, afectiuni ca hipertensiunea si diabetul, dar si medicamentele care pot impiedica eliminarea acidului uric prin urina (cum ar fi aspirina, pastilele pentru hipertensiune si unele diuretice). Netratata, guta distruge articulatiile. Iata primele masuri pe care le puteti lua:

1. Eliminati din alimentatie carnea (in special organele, daca mancati asa ceva – rinichi, inima, ficat, creier), pestele de tipul heringului si macroului, fasolea, mazarea si ciupercile. In schimb, consumati legume si fructe verzi, lactate degresate, orez si alune.
2. Incercati sa dati joc kilogramele in plus, daca este cazul, dar faceti-o treptat, pentru ca slabind rapid riscati sa declansati o criza de guta sau sa va agravati boala.
3. Evitati alcoolul, pentru ca impiedica eliminarea acidului uric.
4. Consumati lichide, mai ales apa, pentru ca ajuta la elimi-
narea acidului uric prin urina.
5. Faceti exercitii fizice, dar cu moderatie.
6. Beti zilnic suc de cirese, pentru ca ajuta la scaderea nivelului de acid uric. Acelasi efect il au ceaiul de urzica si combinatia de suc de mere, morcov si sfecla rosie (o parte suc de sfecla si cate doua parti suc de mere si de morcov).
7. Ungeti articulatiile cu crema de arnica sau puneti pe zonele respective cataplasme cu varza proaspata ori cu coaja de cartof crud. Ajuta la calmarea durerilor si la reducerea inflamatiei.
8. Dintre remediile homeopate, alegeti Aconitum, Belladonna si Rhus toxicodendron (dau rezultate in faza acuta).

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News