Pe parcursul zilei de luni, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade, iar în sud-vestul Olteniei, izolat se vor atinge 41 de grade, anunță meteorologii. În aceste zone, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade.
În
același timp, valul
de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a
țării. Local va fi caniculă, disconfortul
termic se va accentua și
va fi depășit pragul critic al indicelui temperatură-umezeală.
Maximele termice se vor încadra între
34 și 37 de grade.
Tot luni, între orele 12:00 și 22:00 opt județe din nordul țării se află sub cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Potrivit ANM, în zona Carpaților Orientali, Maramureș și în nordul Moldovei vor fi averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină, iar cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.
Valul
de caniculă va persista și pe parcursul zilei de marți, 17 august,
județele Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu fiind vizate de un cod
portocaliu de caniculă, în timp ce Capitala și alte județe din
centrul, sudul și estul țării se vor afla sub cod galben.
Va
fi caniculă în Oltenia, Muntenia, local în Moldova, vestul
Dobrogei și sudul Transilvaniei, iar temperaturile maxime vor fi
cuprinse frecvent între 34 și 37 de grade.
Iar în intervalul 17 august, ora 10:00 – 18 august, ora 10:00, mai bine de jumătate de țară se va afla sub cod galben de instabilitate atmosferică. Vor fi intensificări ale vântului cu viteze, în general, de 60…80 km/h, pe alocuri vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină.
Aceste fenomene se vor semnala pe parcursul zilei de marți, 17 august, în regiunile vestice, centrale și nordice, iar în noaptea de marți spre miercuri, 17-18 august, mai ales în Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei și local în Oltenia și nord-vestul Munteniei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.
Foto principală: Dumitru Agelescu