„Sunt patru zile fără electricitate și situația noastră este dificilă… Suntem victimele unui război din care nu facem parte. Nimănui nu îi pasă de cetățean”, a spus Othman Hassan, în vârstă de 48 de ani, care locuiește la periferia capitalei.
În ciuda multiplelor declarații de încetare a focului, armata și Forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) continuă să se lupte între ele pentru controlul Capitalei.
Până acum, liderii celor două facțiuni au arătat puțină disponibilitate publică de a negocia, după mai bine de două săptămâni de lupte.
Focuri de armă intense au răsunat, de asemenea, în orașul Bahri, în apropiere de Khartoum, în timp ce avioanele zburau deasupra localității, a declarat un martor pentru Reuters.
Izbucnirea bruscă a războiului civil a dus la moartea a sute de oameni, a declanșat un dezastru umanitar, a trimis un exod de refugiați în statele vecine și riscă să atragă puteri externe, destabilizând și mai mult o regiune deja agitată.
În Khartoum, fabricile, băncile și magazinele au fost jefuite sau avariate, în timp ce civilii se confruntă cu o lipsă de energie electrică și apă potabilă într-o perioadă de creșteri abrupte ale prețurilor și o penurie de bunuri de bază. Statele occidentale și-au evacuat cetățenii de teama unor atacuri asupra lor.
Cartiere întregi s-au golit, iar oamenii se tem pentru casele pe care le-au lăsat în urmă. Aya Eltahir a spus că a fugit cu familia ei la marginea de nord a capitalei, după ce gloanțele i-au lovit acoperișul.
„Îmi fac planuri să mă întorc în fiecare zi, fie și numai pentru a lua mai multe articole esențiale, dar situația este prea nesigură”, a spus ea.
Uniunea Medicilor din Sudan a declarat că una dintre principalele maternități ale țării, Aldayat, din orașul Omdurman, a fost jefuită și ocupată de soldați în cursul zilei de joi.
În total, 17 spitale au fost avariate în urma luptelor și 20 au fost evacuate forțat, de la începutul violențelor. 60din cele 88 de spitale din Khartoum sunt scoase din funcțiune, multe dintre celelalte oferind doar servicii parțiale.
„Armatele aflate în război ale Sudanului dau dovadă de nesocotire nesăbuită față de viețile civile prin utilizarea armelor inexacte în zonele urbane populate”, a declarat Mohamed Osman, cercetător de la Human Rights Watch Sudan.
Luptele au început ca urmare a tensiunilor dintre două facțiuni rivale, armata și forțele speciale, care au împărțit puterea după o lovitură de stat din 2021.
Conflictul a blocat un plan susținut internațional de a introduce democrația și conducerea civilă după o revoltă populară din 2019 care l-a înlăturat pe dictatorul islamist Omar al-Bashir.