Kristersson, care a avut, cu o zi înaintea întâlnirii cu Ciucă, o întrevedere cu Nehammer, a spus despre cancelarul austriac că „nu și-a schimbat opinia”.

Aderarea României la spațiul Schengen rămâne însă în continuare pe agenda oficială, a dat asigurări premierul suedez.

Suedia deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și și-a manifestat sprijinul pentru a facilita aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Noi, Suedia, suntem în favoarea aderării şi este o aşteptare din partea Consiliului European pentru ca acest subiect să fie rezolvat în acest an, dar toată lumea a înţeles că decizia trebuie să fie a tuturor ţărilor membre”, a precizat el.

Luni, 27 martie, într-o conferință comună de presă cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Klaus Iohannis afirma că aderarea la Schengen „este un proces complicat de negociere”, exprimându-și totodată speranța ca România să rezolve problema în acest an.

„Toată lumea a acceptat că România îndeplinește absolut toate condițiile. Avem însă o opoziție din partea Austriei, care nu este legată de România”, a spus Iohannis la conferința de presă de la Cotroceni.

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen în Consiliul JAI de la Bruxelles, invocând criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Urmărește-ne pe Google News