Șeful guvernului de la Stockholm precizează că nu este necesar să se ia o astfel de măsură pe timp de pace, dar „în cel mai rău caz, țările democratice trebuie să fie capabile să se protejeze de statele care pot amenința cu arme nucleare”.
„Dacă există un război pe teritoriul nostru, în care Suedia este atrasă, atunci este o situație complet diferită. Atunci toate țările NATO vor beneficia de umbrela nucleară, care ar trebui să existe atât timp cât Rusia are arme nucleare”, a spus Kristersson.
De asemenea, el a subliniat că Suedia, și nu Statele Unite, va lua decizia finală cu privire la desfășurarea de arme nucleare pe teritoriul său.
În același timp, Kristersson și-a exprimat speranța că Rusia nu va decide să poarte un alt război, adăugând că autoritățile s-au asigurat deja că țara nu va deveni o țintă.
„Scopul apartenenței noastre la NATO, scopul întregii apărări a Suediei, este de a ne asigura că nu apare o astfel de situație. Dacă Ucraina ar fi fost membră a NATO, Rusia nu ar fi atacat-o”, a mai spus premierul suedez.
La începutul anului, guvernul suedez și șeful armatei sale, Mikael Büden, au făcut apel la cetățeni să se pregătească pentru un posibil război pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina. Anterior, Cabinetul de miniștri a decis să majoreze cu 28% bugetul de apărare al regatului.
În 2024, cheltuielile militare ale țării se vor ridica la 119 miliarde de coroane suedeze (11 miliarde de dolari), ceea ce va permite atingerea obiectivului de 2% din PIB pentru apărare stabilit de NATO.
Și Polonia și-a anunțat disponibilitatea de a găzdui arme nucleare americane. Președintele Andrzej Duda a cerut să se ia în considerare o astfel de posibilitate, dacă NATO dorește să consolideze securitatea pe flancul estic.
Liderul de la Varșovia și-a argumentat poziția invocând „militarizarea” enclavei ruse Kaliningrad și desfășurarea de arme nucleare rusești în Belarus.
În prezent, trei țări NATO au propriile arme nucleare: SUA, Marea Britanie și Franța. În același timp, alți cinci membri ai alianței – Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia – găzduiesc astfel de arme în cadrul acordului de partajare nucleară cu Washingtonul.
Foto: Hepta
Cartezius • 16.05.2024, 19:25
Pai daca va incepe razboiul ala ma tem ca nu prea mai fi ce sa fie„schimbat”!
K476 • 16.05.2024, 14:52
Suna frumos Umbrela Nucleara, dar adevarul este ca rachetele hypersonice lovesc Europa intre 1 si 12 minute. Suedia poate fi lovita in 1-3 min de la lansare. Nu stiu ce poate face umbrela minune.
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 16.05.2024, 17:46
K476 • 16.05.2024, 14:52
Suna frumos Umbrela Nucleara, dar adevarul este ca rachetele hypersonice lovesc Europa intre 1 si 12 minute. Suedia poate fi lovita in 1-3 min de la lansare. Nu stiu ce poate face umbrela minune.
Da, da, celebrele hipersonice imposibil de oprit. Acum o să ne zici că alea pot să vâneze şi submarinele cu rachete balistice nucleare, doar ATÂT de bună este ubertehnologia rusească, nu? Poți să ne spui cum va scăpa Rusia de replica la "hypersonicele" lor? Sau o să cadă toată Europa-n ... de teamă și vor accepta liniștiți sp fie bombardați? PS Patriot a interceptat destule "hypersonice" Kindjal, alea de neoprit.