Închiderea ultimului Institut Confucius, cel care funcționa la Universitatea Tehnologică din Luleå, a fost anunțată în decembrie anul trecut, dar decizia va intra în vigoare de luna viitoare, explică University World News.
Totul se întâmplă în contextul în care prietenia bilaterală dintre China și Suedia s-a “deteriorat, devenind una de ostilitate și suspiciune reciprocă”.
Observația e întărită de șeful Programului Asia din Institutul Suedez pentru Afaceri Internaționale, Bjorn Jerden, care a spus că închiderea Institutelor Confucius reprezintă ”dovada schimbării atitudinii Suediei față de China”.
Arestarea și condamnarea scriitorului suedez de origine chineză Gui Minhai
Închiderea programelor de educație culturală chineză au legătură cu conflictele cauzate de detenția scriitorului și editorului suedez de origine chineză Gui Minhai pentru vânzarea de cărți critice la adresa secretarului general chinez Xi Jinping. Arestarea lui Gui și condamnarea lui la 10 ani de închisoare au afectat grav încrederea dintre cele două țări, explică University World News.
Minhai a dispărut în 2015 în timp ce se afla în vacanţă în Thailanda. La începutul anului 2016, el a apărut la televiziunea de stat chineză şi a recunoscut că a părăsit China fără să fi executat o pedeapsă de doi ani cu suspendare pentru rolul său într-un accident de maşină soldat cu morţi.
După executarea acestei sentinţe, el a fost din nou arestat şi închis în China, în ianuarie 2018, în timp ce călătorea cu doi diplomaţi suedezi pentru o programare la medic la Beijing.
În februarie 2018, el a participat la un interviu considerat înscenat, în care critica Suedia pentru utilizarea cazului său pentru “câştiguri politice”.
Evoluțiile cazului Minhai au dus la numeroase intervenții în parlamentul Suediei.
“Cooperarea dintre regiunile din China și Suedia produce avantaje reciproce. Ne opunem ferm încercărilor unor politicieni suedezi de a folosi problemele legate de cazul Gui Minhai pentru a distruge China și a interfera în afacerile interne ale Chinei. Sperăm ca acești politicieni să se abțină de la construirea de bariere între cele două popoare și să facă cu adevărat ceva în interesul propriului stat”, a transmis aparatul de stat de la Beijing într-un comunicat trimis pe adresa postului public de radio suedez.
În afara problemelor legate de încălcarea drepturilor omului, relațiile dintre cele două țări au devenit din ce în ce mai fragile în ultimii ani și din alte motive.
Există întrebări întemeiate în ceea ce privește securitatea și lipsa supravegherii asupra companiilor din China care au preluat afaceri suedeze.
Cea mai mediatizată afacere este preluarea, în 2010, de către Geely a simbolului local Volvo.
Presa suedeză a dezvăluit că Goteborg, al doilea oraș al Suediei, a pus deja capăt acordului de înfrățire cu Shanghai. Primarul Axel Josefson: “Având în vedere vremurile în care suntem, nu considerăm că este potrivit să extindem acordul”.
Suedia a fost prima țară din Europa care a deschis un Institut Confucius la Universitatea din Stockholm, în 2005, dar l-a închis un deceniu mai târziu, din cauza insistenței Chinei pentru un control mai mare asupra institutului, dezvăluia Radio Free Asia.
Institutele și sălile de clasă Confucius sunt finanțate de China și au programele planificate de Beijing. Conform site-ului web al Oficiul Național al Chinei pentru predarea limbii chineze ca limbă străină, înființat în 1987, sunt 541 de Institute Confucius în întreaga lume, 81 în Asia, 61 în Africa, 27 în America de Nord și America Latină și 20 în Oceania.
187 de Institute Confucius în 42 de țări din Europa sunt în acest moment.
Limitarea libertății academice și chiar spionaj
La nivel mondial, nu numai Suedia a avut reticențe, ci a crescut îngrijorarea în legătură cu încercările Partidului Comunist Chinez de a limita libertatea academică, mult peste granițele Chinei, în campusurile universităților din afara țării.
Conform BBC, Institutele Confucius sunt chiar o modalitate prin care Beijingul răspândește propaganda, interferează cu libera exprimare în campusuri și prin care spionează studenți.
Profesorul Sylvia Schwaag Serger, vicepreședinte al Universității din Lund, a comentat pentru World World News: “A existat o politizare din ce în ce mai mare a culturii care a subminat încrederea publicului în schimburile dintre instituțiile culturale. Păcat, limba și cultura sunt canale vitale pentru promovarea înțelegerii și cunoașterii reciproce peste granițele naționale”.
Tobias Hübinette, profesor asociat de politică internațională la Universitatea din Karlstad, a concluzionat: “Din punct de vedere al politicilor culturale, guvernul de la Beijing se aseamănă cu Germania nazistă. Eu cred că este un lucru pozitiv că se închide ultimul institut Confucius din Suedia”.
Patru Institute Confucius, în România
- la Sibiu, Universitatea Lucian Blaga, înființat în 2006
- la Cluj, Universitatea Babeş-Bolyai, înființat în 2009
- la Brașov, Universitatea Transilvania, înființat în 2011
- la București, Univeristatea București, înființat în 2013