Oficialii motivează această recomandare prin scăderea imunității oferită de vaccin în contextul răspândirii rapide a variantei Omicron, mai infecțioasă.

A patra doză poate fi administrată la o distanță de patru luni de când a fost făcută prima doză „booster”, a transmis agenția într-un comunicat de presă.

Suedia a atins niveluri record de infecții la începutul acestui an, după ce varianta Omicron s-a răspândit rapid în toată țara. Autoritățile au decis totuși să elimine restricțiile și să reducă testările, bazându-se pe succesul campaniei de vaccinare cu a treia doză, simptomele mai ușoare de după infectarea cu Omicron care a redus presiunea pe spitale.

Agenția de Sănătate a declarat că în ultimele săptămâni a fost înregistrat un număr tot mai mare de cazuri în rândul grupurilor cu risc mai mare de apariție a bolilor grave, cum ar fi rezidenții din azile, motiv pentru care a fost emisă și această recomandare.

„O doză de rapel întărește protecția. Prin urmare, credem că oamenii de 80 de ani sau mai mult vor beneficia de o a doua doză de rapel”, a spus epidemiologul-șef Anders Tegnell.

Pentru administrarea celei de-a patra doze vor fi folosite vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și Moderna.

Spania, Grecia și Danemarca sunt celelalte state din Uniunea Europeană care au autorizat administrarea celei de-a patra doze, în ianuarie. La final de decembrie, Israelul a fost primul stat din lume care a început administrarea dozei patru în cadrul unui test clinic. Autoritățile au argumentat că măsura este necesară pentru persoanele vulnerabile pentru a primi un grad sporit de protecție în fața variantei Omicron, mult mai transmisibilă.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a exprimat la începutul acestui an îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-COVID, având în vedere că în prezent nu există date care să susțină această abordare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News