Mats Ljungqvist, procurorul care investighează scurgerile, precizează că țara sa colaborează deja cu Danemarca și Germania în acest caz.

Refuzul Suediei de a participa la o investigație comună „se datorează faptului că în ancheta noastră există informații care sunt supuse confidențialității legate direct de securitatea națională”, a explicat Mats Ljungqvist.

Precizarea sa vine după ce săptămânalul german Der Spiegel a relatat vineri, citând surse de securitate germane, că autoritățile de la Stockholm au respins o investigație comună cu Berlin și Copenhaga.

În același timp, și Danemarca a refuzat crearea unei echipe comune de anchetă, potrivit programului Tagesschau, de la postul public german ARD.

Pe de altă parte, Magdalena Andersson, premierul suedez, a declarat pentru Reuters, întrebată în legătură cu informațiile despre refuzul Suediei: „Nu, după cum înţeleg, nu este adevărat. Lucrăm împreună cu Germania şi Danemarca în această problemă”.

Și Germania a deschis o anchetă cu privire la scurgerile de gaze, un purtător de cuvânt al ministrului de interne precizând vineri că poliția federală și-a îndeplinit rolul în investigarea unui presupus act de sabotaj asupra conductelor Nord Stream.

O echipă comună de anchetă a Eurojust, folosită în cooperarea internaţională în materie penală, presupune un acord legal între state pentru efectuarea anchetelor penale.

Autoritățile suedeze și daneze au investigat patru scurgeri din gazoductele Nord Stream 1 și 2, după ce conductele, care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică, au fost avariate luna trecută.

Suedia a anunțat nu va împărtăși concluziile anchetei sale cu autoritățile ruse sau cu gigantul Gazprom.

 
 

Urmărește-ne pe Google News