Păsările își îndeplinesc sarcina, fiind recompensate cu puțină hrană pentru fiecare chiștoc pe care îl depun într-o mașină special proiectată în acest scop de compania Corvid Cleaning din orașul Södertälje, situat în apropierea capitalei Stockholm.

„Sunt păsări sălbatice care participă în mod voluntar”, spune Christian Günther-Hanssen, fondatorul firmei care a implementat această metodă de curățenie. „Sunt mai ușor de dresat și există, de asemenea, șanse mai mari să învețe una de la cealaltă. În același timp, există un risc mai mic ca ele să înghită din greșeală gunoaiele”, adaugă acesta.

Peste un miliard de chiștoace de țigări – reprezentând 62% din totalul gunoiului – sunt aruncate pe străzile Suediei în fiecare an, potrivit fundației „Keep Sweden Tidy”. Administrația din Södertälje cheltuiește 20 de milioane de coroane suedeze (1,6 milioane de lire sterline) pentru curățarea străzilor.

Günther-Hanssen estimează că metoda firmei sale reduce cu aproximativ 75% costurile generate de adunarea chiștoacelor de țigari de pe străzi și din piețe.

Folosirea ciorilor pentru strângerea mucurilor este deocamdată un proiect-pilot, înainte de a fi extinsă operațiunea, sănătatea păsărilor fiind principalul aspect de care se ține cont având în vedere tipul de deșeuri implicat.

Potrivit unor studii, ciorile din Noua Caledonie, care fac parte din familia de păsări Corvidae, pot raționa precum un copil de șapte ani, ceea ce le face să fie cele mai potrivite pentru acest „job”.

„Ar fi interesant de văzut dacă metoda ar putea funcționa și în alte medii. La fel de interesant este faptul că putem învăța ciorile să adune de pe jos mucurile de țigară, dar nu îi putem educa pe oameni să nu le mai arunce pe jos”, a afirmat Tomas Thernström, responsabil cu strategia de curățenie în Södertälje, precizând că potențialul proiectului-pilot depinde de finanțare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News