Preşedinţia suedeză a UE a anunţat la începutul lunii o reuniune informală a Consiliului JAI din Uniunea Europeană, în perioada 25-27 ianuarie.
„Suedia nu a spus că nu va gestiona acest dosar. A spus că nu va pune pe agenda formală a unui Consiliu Afaceri Interne o decizie de aderare, dacă nu există garanția unui vot care să ducă la adoptarea unei astfel de decizii. Dimpotrivă. Așa cum a rezultat foarte clar din discuția pe care am avut-o cu ministrul de externe suedez, Președinția suedeză este hotărâtă, în mod ferm, să sprijine aderarea României, cu toate eforturile”, a afirmat Bogdan Aurescu.
El a adăugat că omologul său suedez i-a transmis că „va face toate demersurile necesare și că va declanșa, în perioada următoare, un proces de consultări cu toți actorii implicați, în așa fel încât să poată să fie identificate soluții”.
Întrebat dacă poate oferi un orizont de timp în care România ar putea avea din nou un vot privind intrarea în Schengen și dacă luna martie ar fi o variantă, șeful diplomației române a evitat să dea un termen.
„Deocamdată cred că este prematur să vorbim despre calendare. Ceea ce trebuie să facem în această perioadă este să vedem care sunt rezultatele acestor consultări pe care Președinția suedeză le va organiza. De asemenea, noi vom continua demersurile noastre bilaterale și către Austria, și către toate celelalte state membre, și către Comisia Europeană, și numai după ce parcurgem această etapă cred că putem să avem o idee mai clară cu privire la un calendar”, a spus Aurescu.
De asemenea, și președintele Klaus Iohannis, întrebat recent care sunt șansele ca România să adere la Schengen în timpul președinției suedeze, a răspuns că se așteaptă ca aderarea să aibă loc în decursul anului 2023, dar a precizat că „v-aș ruga să nu ne legăm neapărat de o anumită dată”.
Suedia, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la 1 iulie, a anunțat că a început discuțiile bilaterale pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, dar a subliniat că nu va supune subiectul la vot decât după ce se va ajunge la un acord cu Austria și Olanda, state care în decembrie 2022 s-au opus aderării.
Bulgaria așteaptă vizita Austriei
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat accederea Bulgariei și a României la Schengen, în cadrul Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne care a avut loc la Bruxelles, invocând criza migranților. Totodată, Olanda a votat și ea împotriva admiterii Bulgariei, care a fost cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a invitat pe 1 ianuarie pe preşedintele bulgar Rumen Radev la concertul de Anul Nou de la Viena, iar cei doi au convenit atunci asupra unei vizite a lui Nehammer şi a ministrului austriac de interne, Gerhard Karner, la frontiera dintre Bulgaria și Turcia, pe 23 ianuarie, pentru a propune soluții în vederea combaterii fenomenului migraționist.
În schimb, președintele Klaus Iohannis nu a primit invitație la concertul de la Viena, așa cum a primit președintele bulgar Rumen Radev, au declarat surse oficiale pentru Libertatea, luni, 2 ianuarie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro