Oficialii au acordat autorizaţii pentru sacrificarea a puţin sub 500 de urşi bruni de către vânători. Conform cifrelor oficiale, această cifră echivalează cu aproximativ 20% din populaţia totală şi ar reduce numărul de urşi din Suedia la aproximativ 2.000 – o scădere de aproape 40% din 2008.
Numărul mare de licenţe eliberate a alarmat ecologiştii, care spun că populaţiile de prădători mari din Europa s-ar putea prăbuşi în unele ţări fără o protecţie adecvată.
„Este o vânătoare pură de trofee”, a declarat Magnus Orrebrant, preşedintele Asociaţiei suedeze a carnivorelor.
„Gestionarea faunei sălbatice în Suedia constă în uciderea animalelor în loc să le conservăm cât mai bine posibil”, a adăugat acesta.
Peste 700 de urși, uciși anul trecut
Urşii bruni au fost vânaţi aproape până la dispariţie în Suedia în anii 20, dar, datorită unei gestionări atente, populaţia s-a refăcut până la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008.
Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, un număr tot mai mare de urşi au fost vânaţi, ajungându-se la un record de 722 de exemplare ucise anul trecut.
În acest an, au fost eliberate licenţe pentru împuşcarea a 486 de urşi, iar un număr nedeterminat de urşi ar putea fi împuşcaţi acolo unde se consideră că aceştia reprezintă o ameninţare pentru animalele de fermă.
Situația în România
România are circa 8.000 de exemplare de urs brun. În iulie, plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege privind intervenția imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
Proiectul prevede uciderea, în 2024 și 2025, a 426 de urși bruni, pentru prevenție la nivel naţional, şi a 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional, notează Europa Liberă România.
Legea adoptată nu este însă suficientă, a declarat la acea vreme ministrul mediului, Mircea Fechet.
„Această lege nu e suficientă. E mai mult decât avem azi, dar nu poate garanta nimic. Dacă împușcăm 500 de urși din cei 8.000 s-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care le avem. Problemele cele mari fiind atacurile la diferite stâne, faptul că sunt mulți ciobani uciși”, a spus Mircea Fechet, la Digi24.
gigiladrea • 21.08.2024, 16:15
si ei nu au problema noastra extrem de grava a populatiei de ursi de 10 ori mai mare decat teritoriul disponibil la noi ar trebui impuscati 90% ptr a se obtine revenirea la populatia normala de ursi corespunzatoare suprafetelor pe care le avem orice alta solutie va conduce la morti sfasitai de ursi in continuare foarte multi ani de acum incolo