Oficialii au acordat autorizaţii pentru sacrificarea a puţin sub 500 de urşi bruni de către vânători. Conform cifrelor oficiale, această cifră echivalează cu aproximativ 20% din populaţia totală şi ar reduce numărul de urşi din Suedia la aproximativ 2.000 – o scădere de aproape 40% din 2008.

Numărul mare de licenţe eliberate a alarmat ecologiştii, care spun că populaţiile de prădători mari din Europa s-ar putea prăbuşi în unele ţări fără o protecţie adecvată.

„Este o vânătoare pură de trofee”, a declarat Magnus Orrebrant, preşedintele Asociaţiei suedeze a carnivorelor.

„Gestionarea faunei sălbatice în Suedia constă în uciderea animalelor în loc să le conservăm cât mai bine posibil”, a adăugat acesta.

Peste 700 de urși, uciși anul trecut

Urşii bruni au fost vânaţi aproape până la dispariţie în Suedia în anii 20, dar, datorită unei gestionări atente, populaţia s-a refăcut până la un vârf de aproximativ 3.300 în 2008.

Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, un număr tot mai mare de urşi au fost vânaţi, ajungându-se la un record de 722 de exemplare ucise anul trecut.

În acest an, au fost eliberate licenţe pentru împuşcarea a 486 de urşi, iar un număr nedeterminat de urşi ar putea fi împuşcaţi acolo unde se consideră că aceştia reprezintă o ameninţare pentru animalele de fermă.

Situația în România

România are circa 8.000 de exemplare de urs brun. În iulie, plenul Camerei Deputaţilor a votat proiectul de lege privind intervenția imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

Proiectul prevede uciderea, în 2024 și 2025, a 426 de urși bruni, pentru prevenție la nivel naţional, şi a 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional, notează Europa Liberă România.

Legea adoptată nu este însă suficientă, a declarat la acea vreme ministrul mediului, Mircea Fechet.

„Această lege nu e suficientă. E mai mult decât avem azi, dar nu poate garanta nimic. Dacă împușcăm 500 de urși din cei 8.000 s-ar putea să nu rezolvăm problemele pe care le avem. Problemele cele mari fiind atacurile la diferite stâne, faptul că sunt mulți ciobani uciși”, a spus Mircea Fechet, la Digi24.

Urmărește-ne pe Google News