Guvernul de la Stockholm vrea să aloce în plus 385 de milioane de coroane (33 de milioane de euro) pentru aceste măsuri. De asemenea, autoritățile suedeze vor o îmbunătățire a capacității serviciilor de urgenţă în caz de conflict, să consolideze securitatea cibernetică şi să suplimenteze stocurile de medicamente, precum și să modernizeze sistemul de alimentare cu apă și infrastructura de transport, a declarat ministrul apărării civile, Carl-Oskar Bohlin.

„Situaţia în materie de politică de securitate s-a deteriorat de mult”, a spus Bohlin.

La începutul acestui an, ministrul a provocat controverse după ce a afirmat că „ar putea fi un război în Suedia”. Ulterior, și comandantul-şef al forţelor armate, Micael Biden, a spus că cetățenii trebuie să „se pregătească mental pentru un război”.

Țara nordică este cea mai recentă membră a NATO, alianță la care a aderat la începutul lunii martie. În 2022, după ce Rusia a declanșat invazia în Ucraina, Suedia a anunțat că va creşte cheltuielile militare pentru a le aduce „cât mai repede” la 2% din PIB, conform obiectivului NATO, iar la finalul anunțului trecut, guvernul a precizat că ținta va fi atinsă în 2024.

La începutul acestei săptămâni, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut înființarea unui fond european de apărare, susținând că Europa nu se poate „baza pe sprijinul american şi pe capacitatea americană de a ne proteja”, în contextul în care, spune oficialul, „războiul se profilează la orizont”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News