Două mari scandaluri legate de folosirea abuzivă a coloanelor oficiale au facut obiectul multor controvese. In urma primului, Procurorul General Tiberiu Niţu a demisionat la sugestia Ministrului Justiţiei Raluca Prună. In cel de al doilea, fostul ministru de Interne Gabriel Oprea (foto) va fi urmărit penal după ce un poliţist din coloana sa oficială a căzut intr-o groapă si a murit in timp ce il escorta pe demnitar. Cum se explică psihologic aceasta nevoie imperioasă a conducatorilor nostri de trece legal pe roşu si a nu sta la semafor chiar şi atunci cand se indrepată spre casă ne explica psihologul Libertatea.
“Este o chestiune de putere! Puterea se cere manifestată si exprimată. A avea putere şi a nu o aduce la cunostinţa celorlaltţi prin diferite mijloace, este ca si cum ai avea o haina superbă pe care ai ţine-o in şifonier fara sa te vadă nimeni imbracat în ea. Dupa revolutie, funcţiile înalte au venit la pachet cu privilegii care le dadeau ocupanţilor statut de D-zeu pe pamânt. In practica psihologiei clinice, acest comportament se numeste Complexul Zeus. Pe scurt, este o tendinţă de a manifesta autoritatea si puterea in fata celor care se presupune din start ca au, in interactiune cu tine, o poziţie de subordonare. Unele persoane care sunt “primele intre egali” folosesc denumirea de “pulime” pentru a-I caracteriza pe cei care stau in linie la semafor. Tendinţa de superioritate manifestată fară perdea a fost incurajată din punct de vedere psiho-sociologic dupa revolutie prin lipsa coerciţiei. Cu alte cuvinte nu au existat consecinţe pentru cei care in mod nejustificat dar uneori legal-abuziv erau ”mai egali decat alţii”, afirmă psihologul.
Toate aceste se întâmplă pe fondul traficului infernal din Bucuresti. Chiar dacă nu esti şofer si circuli cu mijloacele de transport în comun, simţi la ore de vârf frustrarea de a sta uneori cu orele blocat in trafic. Cu excepţia Preşedintelui României a Primului Ministru şi a preşedintilor celor două camere ale Parlamentului şi a unor mici excepţii conjuncturale motivate, nimeni nu are voie conform legii sa fie mai presus de tine.
“Psihologia socială oferă o metodă eficientă de schimbare a unor cutume înrădăcinate in conştientul colectiv si anume mediatizarea. In cazul de faţa, prezentarea mediatică a cazurilor de folosire fara justificare reală a coloanei oficiale a trezit şoferii care au dobândit un raspuns spontan si afectiv-negativ la trecerea oricărei coloane oficiale, si anume claxonează in grup. Aceasta este cealaltă extremă, a nesupunerii toale însă pe parcurs vor accepta ca unele coloane oficiale sunt justificate iar altele nu. Pâna acum părea de la sine înţeles ca orice coloană cu antemergător este motivată. Eventualele abuzuri au putut avea loc tocmai pentru că nu a existat o neîncredere sănătoasă in justeţea folosirii coloanelor”, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.