Aveti un bebelus si va intrebati daca are dreptul sa primeasca lapte praf din partea statului? Florin Vasile (foto), directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din sectorul 3 al Capitalei, va spune in ce conditii se acorda aceasta gratuitate.
Conform Legii 321/ 2001, pe baza de prescriptie de la medicul de familie, primesc lapte praf toti copiii (cu varste de pana la un an) care nu pot fi alaptati natural. Dar iata in ce conditii se acorda:
– in situatia in care mama nu are voie sa alapteze pentru ca sufera de boli grave cum ar fi: TBC pulmonar activ, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, scleroza in placi, insuficienta renala sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, infectare cu HIV etc.);
– in situatia in care bebelusii sunt alaptati natural insa laptele matern nu este suficient de bun pentru a-i asigura micutului o dezvoltare normala;
– laptele praf se acorda si bebelusilor adoptati sau celor aflati in plasament.
– daca mama este decedata.
Prescrierea laptelui se face pe reteta tip Ministerul Sanatatii, pe care se trec obligatoriu: denumirea cabinetului medical care a eliberat-o, datele copilului, criteriul de incadrare in program, diagnosticul ‘alimentat artificial sau mixt’, denumirea laptelui praf indicat si cantitatea recomandata, data prescrierii, semnatura si parafa medicului.
Se ia de la Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului
Medicii de familie au obligatia de a trece pe lista de asigurati copiii neinscrisi care au varste de pana la un an si care nu beneficiaza de lapte matern, din anumite motive de sanatate. Doctorii trebuie sa le prescrie cate cinci cutii cu lapte praf (echivalentul a doua kilograme) lunar. Laptele se ia de la Directiile de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, din cadrul primariilor, pe baza de reteta eliberata de medic.